" />
  Psoriasis inversa

  Psoriasis inversa

  Informatie

  Psoriasis inversa is omgekeerde psoriasis. Waar het normaal gesproken voorkomt rondom de knieën en ellebogen voorkomt, komt het bij inversa voor in huidplooien als de oksels, bilnaad en knieholten. Het is een type psoriasis, maar dan op lastige plekken. Ook zien de plekken er anders uit. Er is geen schilfering aanwezig zoals dat bij andere typen wel het geval is. Ook zijn er geen rode plekken, maar zijn ze roze van kleur en zijn ze bovendien erg vochtig.

  De oorzaak van psoriasis inversa is net als psoriasis zelf, onbekend. Het zijn vaak oudere mensen die de inversa vorm krijgen. Ook mensen die al eerder psoriasis hebben gehad kunnen er sneller last van krijgen. Wel is het duidelijk dat mensen die een schimmelinfectie hebben opgelopen, eerder psoriasis krijgen dan anderen. Dit kan dus een grote oorzaak zijn.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van psoriasis inversa zijn de volgenden:

  • Er ontstaan roze, niet-schilferende plekken in de huidplooien. Deze moeilijke plekken zijn plekken als de bilnaad, knieën, ellebogen, de navel, achter de oren en de liezen en oksels.
  • De plekken zijn vaak vochtig.
  • Er is een scherpe grens met de normale huid aanwezig, maar de huid met inversa is niet dik.

  Behandeling

  De behandeling voor psoriasis inversa is bijna gelijk aan die van reguliere psoriasis (vulgaris). Helaas kunnen de sterkste hormoonzalven niet gebruikt worden, omdat dit type psoriasis zich in de huidplooien bevindt. Gebruik deze hormoon crèmes dan ook niet.

  De huisarts kan wel een schimmelwerend middel voorschrijven, omdat de oorzaak vaak ligt bij een schimmelinfectie. Door deze oorzaak eerst aan te pakken zal de kans vergroot worden dat inversa hierna verdwijnt.

  Ernstige vormen

  Bij ernstige vormen van inversa kan er gekozen worden voor lichttherapie. De geschikte lichttherapieën zijn UVB en PUVA. Deze therapieën beïnvloeden de celgroei. In dit geval zijn dit de ontstekingen en de huid. Een dergelijke behandeling duurt enkele seconden om verbranding van de huid te voorkomen. Het duurt vaak maanden voordat je van de psoriasis af bent.


  Voorkomen van psoriasis inversa

  Helaas is dit type psoriasis moeizaam te voorkomen. De oorzaak is niet geheel duidelijk. Wel is het duidelijk dat een schimmelinfectie een oorzaak kan zijn. Je kunt dus het beste de huid goed gereinigd houden. Was jezelf niet te vaak met zeep, dit kan de huid beschadigen.

  Geef een reactie