" />
  Psoriasis guttata

  Psoriasis guttata

  Informatie

  Psoriasis guttata, ook wel druppelpsoriasis genoemd, is een huidaandoening waarbij er tientallen vlekjes op het lichaam verschijnen. Ze komen vooral voor op de romp. Guttata is vaak een beginnend verschijnsel vooraf aan normale psoriasis. Toch kan het ook spontaan wegtrekken, na zo’n drie maanden. Het is niet besmettelijk.

  De oorzaak wordt vaak gevonden bij een streptokokkeninfectie. Ook erfelijkheid, waterpokken, rode hond en andere infecties kunnen het veroorzaken.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van psoriasis guttata zijn de volgenden:

  • Er verschijnen tientallen plekjes op de huid, ter grootte van een speldenknop.
  • De plekken jeuken enorm en zijn over het gehele lichaam verspreid.
  • De huid is erg droog en schilferig.
  • Normale psoriasis kan een gevolg zijn van psoriasis guttata.

  Behandeling

  Milde vormen van guttata kunnen worden behandeld met zalfjes en crèmes die ook bij normale psoriasis (vulgaris) gebruikt worden. Dit zijn vaak lokale corticosteroiden of vitamine-D zalven.

  Ook kan lichttherapie toegepast worden. Er zijn twee opties: UVB en PUVA. Bij beide methoden wordt er door middel van het blootstellen van de huid aan fel licht, geprobeerd om de celgroei te verminderen. Dit zorgt ervoor dat de ontstekingen en jeuk afnemen en uiteindelijk zullen verdwijnen.

  Er is altijd de kans aanwezig dat je ooit nog reguliere psoriasis krijgt, dit is moeizamer te behandelen dan psoriasis guttata.

  Kijk ook eens bij onze partner voor behandelingsmethoden als crèmes en shampoo. Klik hier om naar hun site toe te gaan.

  Voorkomen van psoriasis guttata

  Het voorkomen van guttata is erg lastig. Dit komt omdat niet alle oorzaken bekend zijn. Wel is het bekend dat een streptokokkeninfectie een reactie kan uitlokken. Zorg er dus voor dat je de wondjes op je lichaam goed schoon houdt en goed desinfecteert. Dit kan de kans op psoriasis guttata enorm doen verkleinen.

  1. Nasrine szafirojuni 5,16

   Ik heb psoriasis guttata al 4 maanden en al die behandelingen helpen voot geen snars wat moet ik doen ik ben ongerust

  Geef een reactie