" />
  Psoriasis capitis

  Psoriasis capitis

  Informatie

  Psoriasis capitis is psoriasis van de hoofdhuid. Bij liefst 80 procent van alle mensen met psoriasis, heeft ook de capitis vorm. Het kan echter ook op zichzelf ontstaan. Er zijn lichte gevallen bekend, maar ook ergere gevallen van capitis. Er kan lichte schilfering aanwezig zijn maar ook ernstige schilfering. Ook de mate van jeuk is afhankelijk van de ernst van psoriasis capitis. Het leidt niet tot kaalheid.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van psoriasis capitis zijn de volgenden:

  • Er ontstaat psoriasis op de hoofdhuid. Vaak is er al sprake van normale psoriasis over het lichaam, maar de capitis vorm duidt psoriasis van de hoofdhuid aan. Het kan ook op zichzelf ontstaan.
  • Bij een milde vorm is er sprake van lichte schilfering en lichte jeuk. Bij een ernstigere vorm is er sprake van hevige schilfering en ook veel jeuk.
  • De plekken ontstaan vooral achter de oren en langs de haargrens. Je kunt er niet kaal van worden.

  Behandeling

  Waar reguliere psoriasis niet behandeld kan worden, kan psoriasis capitis dit wel. Er zijn goede shampoos verkrijgbaar bij de drogist die het kunnen doen afnemen. Een goed product is Denorex shampoo. Deze shampoo verwijdert vet en schilfers en bestrijdt de jeuk. Na het wassen van het haar kun je overgaan op een speciale lotion tegen dit type psoriasis. Gebruik teer of calcipotriol. Je dient dit op de hoofdhuid te bevestigen wanneer het haar nog nat is. Deze middelen remmen de ontsteking en zorgen er uiteindelijk voor dat de capitis wegtrekt.

  Ga nooit krabben aan de wonden op je hoofd. Dit verergert de reactie alleen maar.


  Voorkomen van psoriasis capitis

  Het kan niet voorkomen worden, omdat de oorzaak niet duidelijk is. Het probleem ligt bij het immuunsysteem. Deze zendt verkeerde prikkels uit naar de huid, waardoor er psoriasis ontstaat. Het is dus genetisch bepaald. Wel zijn er enkele punten waar je rekening mee dient te houden:

  • Voorkom insectenbeten op de hoofdhuid. Dit kan een reactie uitlokken.
  • Zorg ervoor dat je niet teveel alcohol drinkt.
  • Kom regelmatig in contact met het zonlicht.
  • Ook stress kan een reactie uitlokken van psoriasis capitis.

  Geef een reactie