" />
  Prurigo nodularis

  Prurigo nodularis

  Informatie

  Prurigo nodularis is een niet-besmettelijke chronische huidaandoening die valt te herkennen aan jeukende knobbeltjes en bulten op de benen en armen. Prurigo betekent jeuk en nodularis betekent bulten. Het komt veelal voor bij volwassenen, vooral vrouwen kunnen last krijgen van deze aandoening.

  De oorzaak van prurigo nodularis is helaas onbekend. Wel kan veelvuldig krabben op dezelfde plekken een reactie van deze huidaandoening oproepen. Bijvoorbeeld wanneer je een muggenbult telkens open krabt. Ook kunnen bepaalde zenuweiwitten in de huid een reactie oproepen. Deze kunnen zich tegen de huid zelf keren wat resulteert in jeuk en bultjes. Tevens kan het afweersysteem verstoord zijn, dit kan bijvoorbeeld door hooikoorts. Door dergelijke reacties van het afweersysteem kan PN ook ontstaan.


  Symptomen

  De symptomen van prurigo nodularis zijn:

  • Er ontstaan vele bultjes op de huid die erg kunnen jeuken. Vaak zijn deze bulten al opengekrabd voordat deze überhaupt jeuken.
  • Deze bultjes kunnen een ietwat verdonkerde kleur hebben.
  • Ook voelt de omliggende huid ruw en droog aan.
  • De huidaandoening komt voornamelijk op de armen en benen voor.
  Prurigo nodularis

  Synoniemen:

  • Prurigo nodularis van Hyde
  • PN

  Behandeling

  PN is erg lastig te behandelen. Vaak kunnen mensen zich niet weerhouden van de drang om te krabben. Toch is dit het belangrijkste om te doen. Er zijn hiervoor enkele hulpmiddelen.

  Corticosteroïden en lokale middelen

  Corticosteroïden worden erg veel gebruikt bij de behandeling tegen jeuk. Deze zorgen ervoor dat de ontstekings- en jeukreactie van het lichaam afneemt. Ook kan een vette zalf voorgeschreven worden om van prurigo nodularis af te komen. Krab na het gebruiken van beide middelen niet aan de wondjes, en laat het rustig herstellen. Dit zal de genezing ten goede komen.

  Tevens kan vloeibare stikstof gebruikt worden om de plekjes te bevriezen. Zij zullen dan van de huid af vallen.

  Behandeling voor bij hardnekkige varianten van PN

  Het kan zijn dat de huidaandoening niet verdwijnt. Er kan dan thalidomide gebruikt worden. Dit middel beinvloedt het afweersysteem zodanig dat de afwijkingen verminderen. Je mag dit product niet nemen als je zwanger bent en er zijn enkele bijwerkingen, ze kunnen namelijk de zenuwen aanpassen en tevens kun je klachten van de spieren krijgen. Antihistaminica, clofazimine en cyclosporine worden ook gebruikt.


  Prurigo nodularis voorkomen

  Niet alle oorzaken zijn bekend van deze aandoening. Je kunt de huidziekte wel deels voorkomen door vooral niet te krabben aan wondjes. Denk aan een muggenbeet, acne of eczeem. Wanneer je dit wel doet kan dit een reactie uitlokken van prurigo nodularis.


  Geef een reactie