" />
  Plaveiselcelcarcinoom

  Plaveiselcelcarcinoom

  Informatie

  Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die zich nestelt op de huid. Dit type huidkanker is in staat om zich uit te zaaien over het gehele lichaam. Plaveiselcelcarcinoom nestelt zich in de diepte en kan onderliggende weefsels flink beschadigen. Plaveiselcelcarcinoom kan dodelijk zijn wanneer men niet snel genoeg ingrijpt.

  Het komt het meest voor bij mensen met een licht huidtype. In Nederland hebben zo’n 1 op de 10.000 mensen last van het carcinoom. Het komt het meest voor op het hoofd, oren en lippen.

  De meest voorkomende oorzaak van dit type huidkanker is de zon. Ook kunnen ze ontstaan in brandwonden en chronische wonden.

  Erfelijkheid is ook een oorzaak voor het carcinoom. Door gebrek aan pigment in de huid wordt het erfelijk materiaal in de cellen onvoldoende beschermd tegen het schadelijke Uv-licht. Dit kan huidkanker tot gevolg hebben.

  Ook hebben mensen met een slecht immuunsysteem meer kans op plaveiselcelcarcinoom. Mensen die onlangs een orgaantransplantatie hebben ondergaan hebben er bijvoorbeeld meer kans op.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van plaveiselcelcarcinoom zijn de volgenden:

  • Het ziet er uit als een lichtrood of huidkleurig bultje met een ruw oppervlak.
  • Soms kan het bultje pijnlijk zijn.
  • Het plekje kan langzaam groter worden.

  Behandeling

  Wanneer er een plaveiselcelcarcinoom wordt geconstateerd door de dermatoloog, zal hij/zij deze meteen laten verwijderen. Dit kan op enkele manieren.

  Operatie

  Bij de operatie zal de tumor verwijderd worden. Na de behandeling zal je regelmatig langs moeten komen voor een controle, het kan namelijk terugkeren. Hierbij worden de lymfeklieren, littekens en de rest van de huid grondig gecontroleerd.

  Chemotherapie

  Bij deze therapie wordt het gebied bestraald. Voor deze methode dien je enkele keren naar het ziekenhuis toe te komen. Je wordt namelijk meerdere keren bestraald op een manier dat je huid niet in de diepte beschadigd wordt.

  Bevriezen

  In sommige gevallen is het ook mogelijk om het carcinoom te bevriezen. Dit wordt gedaan door middel van vloeibare stikstof. Dit wordt alleen in speciale omstandigheden gedaan.


  Voorkomen van plaveiselcelcarcinoom

  Je kunt plaveiselcelcarcinoom voorkomen door niet te veel jezelf bloot te stellen aan het zonlicht. Helemaal niet wanneer je een licht huidtype hebt en een verslechterd immuunsysteem hebt. Ben je toch buiten in de felle zon, gebruik dan zonnebrandcrème met een minimale factor van 20. Draag eventueel een pet om je hoofdhuid te beschermen tegen het Uv-licht.


  1. Jerrymei 8,15

   Bedankt voor deze informatie.

  Geef een reactie