" />
  Pityriasis versicolor

  Pityriasis versicolor

  Informatie

  Pityriasis versicolor is een goedaardige huidkwaal die niet besmettelijk is. Het betreft hierbij een gistinfectie van de romp. Het komt overal ter wereld voor maar komt het meest voor in een tropisch klimaat.

  Bij Pityriasis versicolor betreft het een gistziekte met schilferende plekken op het lichaam die een andere kleur hebben dan de omgeving.

  Het wordt veroorzaakt door een infectie van de huid door een gist. Dit is een organisme dat zich door middel van knopvorming kan vermeerderen. Normaal gesproken heeft iedereen altijd gisten op de huid maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze toenemen in aantal, bijvoorbeeld in een tropisch en warm klimaat. De gisten kunnen aast Pityriasis versicolor ook hoofdroos en eczeem veroorzaken.


  Symptomen

  De symptomen van Pityriasis versicolor zijn:

  • De gisten zorgen ervoor dat er enkele centimeters grote plekken ontstaan op de huid. Deze nemen een andere kleur aan dan de huid zelf, soms lichter, soms donkerder. Bij mensen met een licht huidtype vaak donkerder, bij mensen met een donker huidtype vaak lichter.
  • De aandoening is verder niet storend. Het kan vanuit cosmetisch oogpunt wel onwenselijk zijn.
  pityriasis versicolor

  Synoniemen

  • Panu
  • Lotta

  Behandeling

  Er zijn voor Pityriasis versicolor diverse behandelingsmethoden. Vanuit cosmetisch oogpunt kan de huidkwaal namelijk onwenselijk zijn.

  Kleine variant

  Voor de kleinere plekken wordt er een antischimmel middel gebruikt. Dit is een zalf die je tweemaal daags aan moet brengen.

  Uitgebreidere variant

  Voor de uitgebreidere varianten van Pityriasis versicolor wordt er een shampoo aangeraden met een anti-gistmiddel. Deze dien je elke dag in te smeren op de huid, net voor het slapen gaan.


  Voorkomen van Pityriasis versicolor

  Er zijn enkele tips om het te voorkomen. Dit zijn de volgende:

  • Slapen in een koele slaapkamer
  • Bezwete kledingstukken uit doen
  • Jezelf goed afdrogen na het douchen of wassen

  Geef een reactie