" />
  Pityriasis rosea

  Pityriasis rosea

  Informatie

  Pityriasis rosea is een huidaandoening die weinig kwaad kan. Het gaat binnen een aantal weken weer over. Het wordt gekenmerkt aan haar rood roze plekjes die kunnen schilferen. Deze plekjes kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Voorafgaand aan het ontstaan van deze plekjes ontstaat er een ‘moederplek’. Deze ontstaat meestal op de borst of rug. Vervolgens zullen er meerdere plekjes volgen die hierop lijken.

  Het wordt voornamelijk gezien bij mensen tussen de tien en vijfendertig jaar oud met een piek op het drieëntwintigste levensjaar. Een oorzaak is lastig aan te wijzen. Er wordt vermoed dat een virusinfectie pityriasis rosea veroorzaakt. Ook werd er vermoed dat het iets te maken heeft met geneesmiddelen maar daar is niets van waar.


  Symptomen

  De symptomen van pityriasis rosea zijn:

  • Voorafgaand ontstaat er lichte hoofdpijn of verkoudheid.
  • Vervolgens ontstaat er een grote vlek, genaamd de moederplek. Na het vormen van deze moederplek zullen dergelijke rood roze bultjes overal op het lichaam optreden. Deze zijn volledig goedaardig.
  • De bultjes kunnen licht jeuken maar hebben verder geen klachten.
  • De bultjes komen vooral voor op de borst en rug.
  pityriasis rosea

  Lijkt op


  Behandeling

  Het is niet nodig om de huidziekte te behandelen. Het trekt meestal binnen twee tot acht weken weer weg. De jeuk kan bestrijd worden door middel van een corticosteroïdencrème of mentholgel. Wanneer de pityriasis rosea niet wegtrekt, wat bijna nooit voorkomt, kan er lichttherapie in de vorm van UVB toegepast worden. Hierbij wordt de huid meerdere malen bestraald om zo van de huidaandoening af te komen.


  Pityriasis rosea voorkomen

  Het is niet mogelijk om het te voorkomen omdat de oorzaak niet bekend is. Er wordt vermoed dat een virusinfectie de oorzaak is, je kunt dus ervoor zorgen dat je je huid en dat je wondjes altijd goed schoon houdt. Dit kan de kans op pityriasis rosea voorkomen.


  Geef een reactie