" />
  Pijn in de onderrug

  Pijn in de onderrug

  Pijn in de onderrug, ook wel spit genoemd, komt erg veel voor. Sommige mensen hebben het eens in de zoveel tijd en anderen hebben last van regelmatig terugkerende pijn. De pijn in de onderrug bevindt zich vaak tussen de ribben en het stuitje. Soms kan de pijn ook nog uitstralen naar de billen en/of de bovenbenen.

  Oorzaak pijn in de onderrug

  Pijn in de onderrug komt voor het grootste gedeelte voort uit overbelasting. Hierbij kan worden gedacht aan het maken van een verkeerde beweging of te zwaar tillen. Ook het onbewust inspannen van de rugspieren komt veel voor, bijvoorbeeld door een verkeerde zithouding achter een bureau of in de auto. Ook psychische klachten, zoals stress, kunnen zorgen voor het langdurig en onbewust aanspannen van de rugspieren.

  Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Overgewicht
  • Ouderdom
  • Slechte lichamelijke conditie
  • Zwangerschap

  Symptomen

  Mensen die pijn in de onderrug willen het liefst de rug zo min mogelijk bewegen. Sommigen kunnen zelfs de hele rug niet bewegen. De pijn kan uiteenlopen van matig tot hevig. Vaak als men bukt, opstaat of een draai maakt kan de pijn intens zijn. Bij het tillen van zware voorwerpen of een onverwachtse beweging kan de pijn plotseling in de rug schieten.

  Do’s en don’ts

  De pijn in de onderrug gaat vrijwel altijd vanzelf weer over. Dit wisselt echter wel per persoon. Bij de een trekt de pijn weg binnen een paar dagen, bij de ander binnen een paar weken en bij weer een ander binnen een paar maanden. Bij pijn in de onderrug wordt vaak gedacht dat rust de meest logische oplossing is, maar dat werkt vaak tegendraads. Om de pijn te verminderen en er vanaf te komen is het van belang in beweging te blijven. Dit kan bijvoorbeeld door wandelen, fietsen of zwemmen. Wel blijft het uitgangspunt om het rustig aan te doen, overbelasting van de spieren is niet de bedoeling.

  Bij pijn in de onderrug is het niet goed om lang op een comfortabele stoel of bank te zitten. In dat geval is een harde stoel met een rechte leuning beter voor de rug. Ook voor het autorijden geldt dat de leuning van de stoel rechtop moet. Daarnaast is het belangrijk om het tillen van zware voorwerpen aan iemand anders over te laten. Vermijd ook bukken en draaiende bewegingen.

  Behandeling

  Om de pijn in de onderrug te verminderen kan een paracetamol, of een variant daarvan, worden gebruikt als pijnstiller. Ook een warme kruik, douche of kompressen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en het ontspannen van de spieren. Daarnaast zijn er vele verschillende crèmes voor de rug die de pijn verminderen en het herstel bevorderen. Een goed voorbeeld hiervan is de Natusor Rug & Nek Crème.

  Blijft de pijn aanhouden en is het zorgelijk, dan is een afspraak bij een fysiotherapeut een optie. Voor deze afspraak is geen doorverwijzing van de huisarts nodig, wel is het van belang de huisarts hierover in te lichten. Een fysiotherapeut kan voornamelijk helpen bij het in beweging houden van de rug door middel van een stappenplan aan activiteiten.

  Ook een bezoek aan de chiropractor kan zeker van toegevoegde waarde zijn!

  Geef een reactie