" />
  Pemphigus

  Pemphigus

  Informatie

  Pemphigus is een auto-immuunziekte die ernstig kan zijn. Het is zeer zeldzaam en wordt jaarlijks bij zo’n 200 mensen geconstateerd. De blaren kunnen voorkomen op de slijmvliezen (mond, geslachtsdelen) maar ook op de huid. Onbehandeld kan pemphigus levensgevaarlijk zijn. Vroeger overleed bijna iedereen met de auto-immuunziekte. Tegenwoordig ligt dat aantal een stuk lager, namelijk op 5%. Dit gebeurt dan ten gevolge van de bijwerkingen van de medicijnen.

  Het ontstaat door een afweerreactie van je lichaam. Het lichaam begint zich te keren tegen het eigen weefsel, in dit geval de opperhuid. Door deze reactie laat de opperhuid los en ontstaan er blaren. Ook kan pemphigus uitgelokt worden door bepaalde medicijnen zoals penicillamine. Ook kan het een aanduiding zijn van kanker.


  Symptomen

  De symptomen van pemphigus zijn:

  • In het begin ontstaan er meerdere blaasjes op de huid. Deze barsten na enige tijd open en gaan bloeden en er verschijnen korsten.
  • Bij wrijven kan het voelen alsof de huid loslaat.
  • De blazen kunnen een witte kleur aannemen.
  pemphigus

  Synoniemen

  • Pemphigus vulgaris

  Behandeling

  Wanneer iemand wordt geconstateerd met pemphigus wordt de persoon meteen opgenomen in het ziekenhuis. Het is namelijk een erg gevaarlijke ziekte. Daar zullen ze behandeld worden.

  Prednison

  Bij de eerste behandeling wordt er prednisolon toegediend om de immuunreactie te onderdrukken. Dit gebeurt via de mond of via een infuus.

  Corticosteroiden

  Er kan ook voor worden gekozen om corticosteroiden toe te dienen. Dit middel zorgt ervoor dat de ontstekingsreactie afneemt.

  Ongebruikelijke methoden

  Twee ongebruikelijke methoden zijn extracorporele fotoferese en plasmaferese. Bij eerstgenoemde worden de witte bloedlichamen middels PUVA (Lichttherapie) buiten het lichaam opnieuw geactiveerd en opnieuw ingebracht. Bij plasmaferese wordt getracht om de auto-antistoffen uit het lichaam te verwijderen.


  Voorkomen van pemphigus

  Het is helaas niet mogelijk om het te voorkomen. Wel dien je er zo snel mogelijk bij te zijn wanneer de eerste symptomen optreden om tot een zo goed mogelijke behandeling te kunnen komen.


  Geef een reactie