" />
  Overbeharing

  Overbeharing

  Informatie

  Overbeharing is een huidaandoening waarbij er veel meer haargroei dan normaal is. Hypertrichose, de medische naam voor overbeharing, duidt een sterke haargroei aan in vergelijking met andere mensen met dezelfde leeftijd en ras. Er is vooral een hoge toename in haargroei op de benen en armen. Het komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Voor vrouwen lijkt het op hirsutisme, hier spreken we van wanneer er bij vrouwen haargroei ontstaat op plekken waar eigenlijk alleen mannen haargroei zouden moeten hebben.

  Overbeharing komt voor op de plekken waar normaal gesproken al haargroei is, alleen is er nu sprake van een hevigere haargroei. De oorzaak van overbeharing zijn vaak de hormonen. Sommige mensen maken meer testosteron aan dan een ander, wat de haargroei versnelt. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. Wanneer het in de familie zit is er een grote kans dat jij ook overbeharing krijgt.


  Symptomen

  De symptomen van overbeharing zijn:

 • Je merkt dat je veel meer haar aanmaakt dan leeftijds- en rasgenoten. Naast dit symptoom zijn er verder geen klachten bekend.
 • overbeharing

  Gerelateerd:


  Behandeling

  Overbeharing valt te behandelen door middel van een aantal methoden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld regelmatig scheren, harsen of laten epileren. Toch lost dit het probleem niet op. Er zijn enkele andere behandelingsmethoden die wel kunnen werken.

  Behandeling voor vrouwen

  Bij gevoeligheid voor testosteron kunnen vrouwen een anticonceptiepil voorgeschreven krijgen om de aanmaak van testosteron te doen afnemen.

  Behandeling voor mannen en vrouwen

  Wanneer de oorzaak onduidelijk is kun je ervoor kiezen om de haren elektrisch te laten epileren door een schoonheidsspecialiste (elektrolyse). Zij kan ervoor zorgen dat de haren niet weer terugkeren. Voor mannen kan dit lastig zijn omdat de haren helemaal niet meer terugkeren. Veel mannen zien dit als obstakel.

  Het is ook mogelijk om door middel van een laser de haren te verwijderen. Deze techniek focust zich op de huid door middel van een zeer zuiver licht. De haarwortel in de huid wordt hierbij gekookt en vernietigd. Omliggende huid wordt niet beschadigd, dat maakt deze techniek zo populair. Helaas werkt deze methode niet bij mensen met hele blonde haren.


  Overbeharing voorkomen

  Je kunt overbeharing bijna niet voorkomen. Wanneer het erfelijk aangelegd is kun je ervoor kiezen om bij een schoonheidsspecialiste de haren uit voorzorg al te laten verwijderen. Voor mannen kan dit ongewenst zijn, zij kunnen de haren netjes bijhouden door regelmatig te scheren en bij te knippen.


  Geef een reactie