" />
  Ouderdomswratten

  Ouderdomswratten

  Informatie

  Ouderdomswratten zijn goedaardige aangroeisels van de huid. Ze ontstaan meestal op oudere leeftijd, maar je kunt er al enkele krijgen op je dertigste levensjaar. Naarmate je ouder wordt krijg je er steeds meer. Iedereen krijgt ouderdomswratten, alleen de ene persoon is er vatbaarder voor dan de ander.

  Er is geen oorzaak bekend van de wratten. Je krijgt ze, of je krijgt ze niet. Er is niet zoals bij ouderdomsplekken blootstelling aan zonlicht nodig om ze te krijgen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van ouderdomswratten zijn de volgenden:

  • Het begint allemaal met een kleine geelbruine vlek op de huid. De vlek heeft een ruwe oppervlakte. Naarmate de vlek er langer zit, des te groter en donkerder deze wordt.
  • De ouderdomswratten kunnen zo’n enkele centimeters groot worden. Dit is verschillend per wrat.
  ouderdomswratten

  Synoniemen:

  • Seberhorrheic keratosis
  • Seborrhoic wart
  • Verruca senilis

  Behandeling

  De wratten zijn geheel goedaardig en hoeven niet per se verwijderd te worden. Toch kan het vanuit cosmetisch oogpunt wenselijk zijn. Ze zijn namelijk niet heel mooi en vooral wanneer ze op een zichtbare plek zitten kan het een mentaal probleem worden.

  Schrapen

  Allereerst kunnen de ouderdomswratten geschraapt worden met een speciale ‘scherpe lepel’. Wanneer je dit laat doen blijft er slechts een kleine fractie van de wrat over waar je nauwelijks nog iets van kunt zien.

  Stikstof

  Ook kan er stikstof gebruikt worden. In dit geval wordt de wrat bevroren door middel van stikstof en vallen ze na een aantal dagen er vanzelf af.

  Snijden

  Een ouderdomswrat kan ook weggesneden worden door middel van een mes. Dit wordt gedaan onder lokale verdoving. Ga dit absoluut niet zelf doen!

  Wegbranden

  Tevens kan een ouderdomswrat weggebrand worden door middel van een speciale techniek, genaamd een electroagulatie. Deze techniek is ideaal voor het laten wegbranden van kleinere wratten. Dit gebeurt onder verdoving.


  Voorkomen van ouderdomswratten

  Het is erg lastig om ouderdomswratten te voorkomen. Dit komt omdat de oorzaak niet bekend is. Zonlicht is in ieder geval niet de oorzaak, blijkt uit onderzoek. Iedereen krijgt minstens enkele ouderdomswratten, de hoeveelheid en grootte van de wratten is per persoon verschillend.


  Geef een reactie