" />
  Ouderdomsvlekken

  Ouderdomsvlekken

  Informatie

  Een ouderdomsvlek is een pigmentvlek die tot de categorie zonnevlekken behoort. De ouderdomsvlekken komen over het algemeen op latere leeftijd voor. Zo rond je 65e heb je meer dan 75 procent kans dat je het hebt.

  De oorzaak van ouderdomsvlekken is de zon. Vele blootstelling aan de zon veroorzaakt deze vlekken. Vooral mensen met een lichte huid krijgen snel de vlekken, zij zijn gevoeliger voor pigmentverandering.

  De ouderdomsvlekken ontstaat vooral op de handen en het gezicht. Ze zijn bruinig van kleur. De vlekken zijn ongevaarlijk, maar soms kunnen ze leiden tot huidkanker. Let daarom altijd op de grootte van de vlek en of deze toeneemt in omvang. Gelukkig komt dit nauwelijks voor en zijn de vlekken goed te behandelen mocht het wel zo zijn.

  ouderdomsvlekken

  Synoniemen:

  • Levervlekken
  • Lentigo

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van ouderdomsvlekken zijn de volgenden:

  • Een symptoom dat je last hebt van ouderdomsvlekken is dat er bruine vlekken ontstaan in het gezicht. De vlekken kunnen ook zwart of een beetje rood van kleur zijn.

  Behandeling

  Over het algemeen zijn ouderdomsvlekken goedaardig. Ze kunnen van de huid worden verwijderd door middel van een curette. Toch kan het voorkomen dat je liever de vlekken laat verwijderen door een specialist. In dit geval kunnen kleine vlekken zelfs verwijderd worden zonder verdoving. Bij grotere vlekken dient er wel een verdoving gebruikt te worden. Dit wordt gedaan door middel van een koelspray. Soms worden de vlekken bevroren met vloeibare stikstof.

  Crèmes

  Ook kunnen er crèmes gebruikt worden tegen de vlekken. Het middel remt de vorming van pigment en heeft tevens een blekende werking. Houd deze crème zo’n acht weken vol om tot het maximale resultaat te komen.

  Peeling

  Tevens kan er een techniek gebruikt worden, genaamd peeling. Bij peeling wordt er zuur aangebracht op de huid. Hierdoor schilferen de bovenste lagen af. Vervolgens maakt de huid nieuwe cellen aan en verschijnt er een zichtbaar gladdere huid.

  Lasertherapie

  Lasertherapie vernietigt melanoom, de veroorzaker van de vlekken. Lasertherapie vergt iets meer tijd en je dient meerdere malen gelaserd te worden alvorens de vlekken weg zijn. Soms kan het wel een aantal maanden duren voordat de ouderdomsvlekken weg zijn.

  Voorkomen van ouderdomsvlekken

  Het is moeilijk om de vlekken te voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat je tijdens je gehele leven niet veel verbrand en niet teveel in het zonlicht ligt zonder bescherming. Dit is de meest effectieve manier om de vlekken te voorkomen.


  Geef een reactie