" />
  Open been

  Open been

  Informatie

  Een open been, ook wel ulcus cruris genoemd, is een grote wond aan het been dat moeizaam of helemaal niet geneest. Het begint klein maar groeit langzaam uit tot een wond ter grootte van een muntstuk. Een open been komt veelal voor bij ouderen en kan zeer vervelend zijn.

  Een open been ontstaat door een storing in de bloedsomloop. Zoals een vernauwing van enkele aderen, of een slechte afvoer van het bloed. Zo krijgt de huid waar de slagaderen naar toe lopen nauwelijks voeding en zuurstof meer. Het gebied zal afsterven en er zal een wond ontstaan. Dit heet een open been.

  Sommige mensen hebben een groter risico op het krijgen van een open been dan anderen. Mensen met spataderen, suikerziekte, een ongezonde levensstijl en mensen die lang stilstaan hebben een verhoogd risico.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een open been zijn de volgenden:

  • Er ontstaat vaak opeens een wond op je been. Een dergelijke wond is vaak bedekt met een korst die vaak geelbruin van aard is. Deze wond geneest langzaam of totaal niet.
  • ’s Nachts kan er kramp ontstaan in je been. Tevens is de wond erg gevoelig.
  • Ook kunnen de benen een erg moe en zwaar gevoel ervaren. Daarnaast worden de enkels dikker door vochtophoping.
  open been

  Synoniemen:

  • Ulcus cruris

  Behandeling

  Een open been herstelt helaas niet uit zichzelf. Je dient altijd naar een huisarts toe te gaan. De huisarts zal de wond regelmatig schoonmaken en behandelen met zinkolie. Vervolgens wordt de wond afgedekt door middel van speciaal verband. Vervolgens worden je benen bedekt om de zwelling te doen verminderen.


  Voorkomen van een open been

  Je kunt een open been voorkomen door de volgende tips op te volgen:

  • Beweeg veel. Breng je benen regelmatig in beweging. Zo blijft de bloedtoevoer goed.
  • Voorkom overgewicht. Eet gezond en eet vezelrijk.
  • Draag een elastische kous. Op warme en koude dagen. Dit voorkomt het ontstaan van nieuwe open plekken op de benen.
  • Ook is het belangrijk om de benen hoog neer te leggen om vochtophoping te voorkomen. Leg de benen iets hoger neer dan je eigen zitpositie.

  Geef een reactie