" />
  Oorlelontsteking

  Oorlelontsteking

  Informatie

  Een oorlelontsteking is een ontsteking van het onderste gedeelte van het oor, de oorlel. Het wordt veroorzaakt door een bacterie of allergie. Ook kan het ontstaan door het laten aanbrengen van oorringen of oorklemmen. In dit geval is er vaak sprake van een bacteriële infectie. Wanneer de persoon die de oorbellen aanbrengt niet steriel werkt, kun je dit oplopen. Zorg er dus altijd voor dat de juwelier die dit doet zorgvuldig alles reinigt zodat je straks niet met een opgezwollen oorlel loopt.

  Ook kan het zijn dat je allergisch bent voor nikkel. Dit materiaal is vaak verwerkt in oorbellen- en klemmen. Er kan in dit geval eczeem ontstaan.

  Een derde van alle mensen die een oorbel of klem laat plaatsen krijgt last van deze ontsteking aan de oorlel.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een oorlelontsteking zijn de volgenden:

  • Bij een oorlelontsteking wordt de oorlel rood en zwelt het erg op. Er kan soms een blaar ontstaan op de oorlel.
  • In het geval van een bacteriële infectie kunnen er enkele complicaties optreden. Dit zijn: littekens, cystevorming, koorts en soms een shock.
  • Bij een allergische reactie ontstaat er vaak eczeem rondom en op de oorlel. Door het hebben van eczeem loop je een grotere kans op infecties.

  oorlelontsteking

  Andere huidkwalen:


  Behandeling

  Wanneer je een oorlelontsteking hebt hoef je niet naar de huisarts te gaan. Over het algemeen herstelt een dergelijke ontsteking uit zichzelf. Pas wanneer de ontsteking zich uitbreidt rondom het oor dien je naar de huisarts te gaan.

  Bij een ontsteking kun je zelf wel enkele maatregelen treffen om dit tegen te gaan. Een eerste is dat je je oorbel of klem uit doet, en je oorlel regelmatig dipt in alcohol. Dit heeft een reinigende werking.


  Voorkomen van een oorlelontsteking

  Het is natuurlijk simpel om te zeggen dat je geen oorbellen of klemmen moet nemen om een dergelijke ontsteking te voorkomen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je graag ze wel wilt. Zorg er dus voor dat de juwelier, of iemand anders die ze zet, zeer zorgvuldig en steriel aan het werk gaat. Houd de wond tevens goed schoon. Hiervoor kun je alcohol gebruiken.

  Geef een reactie