" />
    Oogontsteking, wat is het?

    Oogontsteking, wat is het?

    Wat is oogontsteking?
    Er kunnen verschillende ontstekingen zijn aan delen van het oog.
    Wanneer men het over oogontsteking heeft, gaat het echter in de meeste gevallen over conjunctivitis, wat een ontsteking is van het bindvlies. Het bindvlies is het vlies over de oogbol en de binnenkant van de oogleden.

    Oorzaken oogontsteking
    Een oogontsteking komt in de meeste gevallen door een allergie. Het is vaak een reactie op een stof waar men allergisch voor is, zoals pollen, haren en schilfers van huisdieren of schoonmaakmiddelen.
    Een andere oorzaak is bacterieel, deze ontstaat door de bacteriesoorten: haemophilis influenza, de pneumococ en de staphylococcus aureus.
    Een virale infectie aan de ogen ontstaat vaak tijdens een verkoudheid. Het virus in de neus-of keelholte verspreid zich naar de ogen.
    Een oogontsteking kan ook ontstaan zonder last te hebben van een infectie. Irritatie van het oog door een haartje of make up, een rokerige ruimte, veel stof, schimmels of parasieten kunnen ook een oorzaak zijn van een oogontsteking.
    Het droge ogen syndroom is ook een vorm van irritatie. Er wordt te weinig traanvocht aangemaakt en daardoor raken de ogen te droog en geïrriteerd.

    Symptomen oogontsteking
    Het bindvlies bevat kleine bloedvaatjes die bij irritatie opzetten en rood worden. Bij een allergie gaat het oog tranen, jeuken en er ontstaat soms zwelling op het oog. Ook niezen en snotteren zijn voorkomende symptomen.
    Een bacteriële infectie gaat vaak gepaard met pijn aan het oog en er kan pus uit de ogen komen.
    Bij een virus infectie ontstaat vaak roodheid, pijn of een onprettig gevoel aan de ogen.

    Behandeling oogontsteking
    Bij een allergische oogontsteking is het belangrijk om eerst te ontdekken waar de allergie vandaan komt en deze vervolgens zoveel mogelijk te vermijden.
    Er zijn druppels die speciaal voor oog allergieën en zogenaamde droge ogen bedoeld zijn.
    Een bacteriële infectie is te bestrijden met speciale antibiotica zalf, deze is verkrijgbaar via de huisarts.
    Een virus infectie gaat meestal vanzelf over, hier is in principe geen behandeling voor nodig.
    Bij de bacteriële of virale variant van oogontsteking, is het belangrijk dat u altijd uw handen goed en vaak wast en niet dezelfde handdoek of washand gebruikt, deze vormen zijn namelijk erg besmettelijk.

    Geef een reactie