" />
  Netelroos

  Netelroos

  Informatie

  Netelroos is een huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk en gezwollen galbulten. De uitslag lijkt op de blaasjes die je krijgt nadat je in aanraking bent geweest met een brandnetel. Het ontstaat plotseling en verdwijnt over het algemeen binnen een paar uur tot een paar dagen.

  Netelroos ontstaat als gevolg van een reactie op stoffen waarvoor iemand allergisch is. Bij een dergelijke allergische reactie komt histamine vrij. Dit stofje doet de haarvaten uitzetten en zorgt ervoor dat deze vocht gaan lekken. Ook wordt de huid rood en gaan ze jeuken.

  In Nederland komt netelroos veel voor. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft er ooit wel eens last van. Het is niet hetzelfde als gordelroos. Dit is namelijk een pijnlijke huidreactie dat veroorzaakt wordt door een virus.

  netelroos

  Synoniemen:

  • Urticaria
  • Galbulten

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van netelroos zijn de volgenden:

  • Netelroos kan een koortsachtig gevoel veroorzaken.
  • Het meest voorkomende symptoom van netelroos zijn de rode jeukende bulten die verschijnen. Meestal op de romp, benen en armen.
  • Wanneer je netelroos hebt kun je ook spontaan erg misselijk worden.
  • In extreme gevallen dien je de huisarts te bellen. Extreme situaties zijn als de jeuk zich verspreidt over het gehele lichaam, je last krijgt van benauwdheid en je lippen en oogleden opzwellen.

  Behandeling

  Over het algemeen verdwijnt netelroos binnen een aantal uur. Wanneer je er vaak last van hebt kun je het beste naar de huisarts gaan. Hij zal waarschijnlijk een medicijn voorschrijven, genaamd antihistaminicum. Dit medicijn zal ervoor zorgen dat de ontstekingsreactie verminderd.

  Wanneer je netelroos hebt gehad, ga dan na wat je hebt gegeten en/of hebt ingenomen. Bepaalde medicijnen en voedsel kunnen de galbulten namelijk veroorzaken. Door dit na te checken kun je in de toekomst deze producten vermijden.


  Voorkomen van netelroos

  Netelroos kun je de eerste keer moeilijk voorkomen. Je weet namelijk niet van tevoren wat bij jouw lichaam een allergische reactie zal veroorzaken. Als je netelroos hebt, ga dan na wat je hebt ingenomen de laatste dagen. Medicijnen en bepaald voedsel kunnen de galbulten veroorzaken. Ook kan netelroos worden veroorzaakt door druk op de huid, zonlicht, parasieten, insectenbeten en brandnetels en kou/warmte.

  Geef een reactie