" />
  Nagelriemontsteking

  Nagelriemontsteking

  Informatie

  Nagelriemontsteking is een veelvoorkomende ontsteking van de nagelriem. Het heet ook wel paronychia of omloop. Je kunt het oplopen door bijvoorbeeld het verkeerd knippen van je nagels, of het wegbijten van een stukje huid rond de nagel. Er ontstaat dan een toegang tot in je lichaam, waardoor bacteriën en schimmels naar binnen kunnen komen.

  Er bestaan twee typen nagelriemontsteking, de acute variant, waarbij bacteriën de oorzaak zijn, en de chronische variant. Hierbij zijn schimmels de oorzaak.


  Symptomen

  De symptomen van een nagelriemontsteking zijn als volgt:

  • Een eerste symptoom van nagelriemontsteking is een kloppend gevoel op de plek waar de ingang voor de bacteriën en schimmels is.
  • Acute nagelriemontsteking, dus een ontsteking dankzij bacteriën, kan leiden tot een abces rond de nagel. Tevens kun je de vinger niet goed gebruiken, vaak wordt deze wat dikker.
  • Bij chronische nagelriemontsteking is de nagelriem rood en gezwollen. De nagel kan zich na verloop van tijd loslaten als deze niet wordt behandeld.
  nagelriemontsteking

  Synoniemen:

  • Paronychia
  • Omloop

  Behandeling

  In het geval van een acute ontsteking zal de huisarts een incisie maken om de pus dat is ontstaan op de plek, weg te laten vloeien. Bij ergere vormen zal de huisarts een deel van de nagel, of de gehele nagel weghalen. Ook kan een antibioticum voorgeschreven om van de ontsteking af te komen.

  Bij een chronische ontsteking wordt de oorzaak meer aangepakt. De oorzaak is in dit geval vaak overmatige blootstelling aan zeep, water en bijtende vloeistoffen. De schimmelinfectie wordt bestreden met met een anti-schimmel crème.


  Voorkomen

  Een nagelriemontsteking valt te voorkomen door voor goede hygiene te zorgen. Allereerst dien je zo goed mogelijk je handen te wassen om infecties te voorkomen, en vervolgens maak je je handen goed droog. Tevens moet je niet in contact komen te staan met bijtende vloeistoffen.
  Bijt daarnaast geen nagels en velletjes van je vinger af. Een ontsteking zit in een klein hoekje.

  Geef een reactie