" />
  Mongolenvlek

  Mongolenvlek

  Informatie

  Een mongolenvlek is een goedaardige moedervlek die bij de geboorte al zichtbaar is. Een mongolenvlek heft geen enkel verband met trisomie 21, oftewel het Syndroom van Down.

  Een mongolenvlek komt het meest voor bij Aziatische en gekleurde kinderen en bij mannen. Blanke mensen kunnen het ook krijgen, maar de kans hierop is zeer klein.

  De vlek is blauwzwart van kleur en kan zomaar verdwijnen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een mongolenvlek zijn de volgenden:

  • Een mongolenvlek kan verschillende vormen aannemen. Meestal zijn ze blauwzwart van kleur met een glad oppervlak.
  • De mongolenvlekken komen het meest voor op de billen en de rug. Soms kunnen ze zo groot worden dat ze een heel lichaamsdeel bedekken.
  mongolenvlek

  Gerelateerd:


  Behandeling

  Mongolenvlekken hebben geen behandeling nodig. De vlekken gaan over het algemeen vanzelf weg. De ziekte is op haar hoogtepunt tijdens het eerste levensjaar, daarna zal de mongolenvlek alleen nog maar afzwakken. Na een aantal jaar zijn ze weg. Slechts bij 5% van iedereen die ze heeft zijn de mongolenvlekken blijvend.


  Voorkomen mongolenvlek

  Het is niet mogelijk om een mongolenvlek te voorkomen. Ze treden al aan bij de geboorte, en zullen na verloop van tijd uit zichzelf verdwijnen. Het is vervelend wanneer je kind een dergelijke vlek heeft, omdat mensen kunnen denken dat je ze mishandeld. De vlekken lijken namelijk op blauwe plekken.

  Geef een reactie