" />
  Mondhoekeczeem

  Mondhoekeczeem

  Informatie

  Mondhoekeczeem is een acute ontsteking van de mondhoeken. Het wordt gekenmerkt door kloof en fissuurvorming in de mondhoeken. Dit type eczeem komt op alle leeftijden voor en kan zeer hardnekkig zijn.

  De oorzaak ligt bij het overmatig speeksel aanbrengen in de mondhoeken. Het speeksel kan na langdurig contact met de huid deze beschadigen. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een schimmelinfectie ontstaan.

  Diabetes kan ook een oorzaak zijn van mondhoekeczeem.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van mondhoekeczeem zijn de volgenden:

  • Er ontstaan kloofjes en fissuren in de mondhoeken. Dit gaat gepaard met roodheid en schilfering.
  • Dit type eczeem kan zich ook uitbreiden naar de omliggende huid.
  • Er kan een witte of gelige aanslag op de hoeken van de mond ontstaan. Dit kan duiden op een bacteriële- of schimmelinfectie.

  Behandeling

  Om mondhoekeczeem te behandelen dien je allereerst de oorzaak te behandelen. Breng geen speeksel aan op de mondhoeken zodat de huid niet verder beschadigd. Wanneer je dit volhoudt zal het eczeem verdwijnen. Om de ontsteking te bestrijden kun je tevens corticosteroïdencrèmes gebruiken. Deze zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie afneemt. Om een eventuele infectie te bestrijden kan er antibiotica (voor een bacteriële infectie) of antischimmelmiddelen gebruikt worden.


  Voorkomen van mondhoekeczeem

  Zorg ervoor dat je je mondhoeken niet likt bij jeuk. Smeer het in met een vette crème om de huid elastisch te houden. Daarnaast moet je ook geen lippenzalfjes als Blistex of Labello gebruiken. Deze vergroten de kans op mondhoekeczeem.

  Geef een reactie