" />
  Moedervlek

  Moedervlek

  Informatie

  Een moedervlek is voor iedereen wel bekend. Het is een lichtbruin of zwart gekleurd vlekje in de huid. Moedervlekken zijn een concentratie van cellen die pigment veroorzaken. De hoeveelheid pigment bepalen de kleur van de moedervlek.

  Over het algemeen zijn moedervlekken niet gevaarlijk. Toch moet je goed op ze letten, ze kunnen namelijk huidkanker veroorzaken. Let altijd goed op de kleur- en grootteverandering.

  Sommige moedervlekken ontstaan al bij de geboorte maar een moedervlek kan ook later ontstaan. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door de hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt en de erfelijke factoren.

  Moedervlekken zijn niet alleen vlak, maar kunnen ook bobbelig of bol zijn. In de loop van de jaren kan een moedervlek wat donkerder worden.

  moedervlek

  Synoniemen:

  • Naevus
  • Mole
  • Birthmark

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een moedervlek zijn de volgenden:

  • Het enige symptoom van een moedervlek is een zwart of lichtbruin stipje op de huid.
  • Symptomen voor moedervlekken die potentieel huidkanker kunnen veroorzaken zijn kleurverandering en verandering in grootte. Ook een pijnlijke of stekende pijn op een moedervlek kan dit aanduiden. Lees ook verder bij Melanoom

  Behandeling

  Een normale moedervlek kan over het algemeen het best onaangetast blijven.
  Toch kun je een goedaardige vlek wel laten verwijderen uit cosmetisch oogpunt. In dit geval kan de vlek weggesneden of weggebrand worden.

  Er zijn moedervlekken die misschien huidkanker kunnen veroorzaken. Al bij een klein vermoeden wordt de moedervlek in dit geval verwijderd. Dit kan door middel van het laten wegsnijden van de vlek.

  Hoe een moedervlek verwijderd kan worden kun je op deze pagina lezen.

  Een moedervlek voorkomen

  Je kunt een moedervlek bijna niet voorkomen. De meeste moedervlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig. Wel kun je zorgen dat je in de eerste vijftien jaar van je leven niet veel met zonlicht in aanraking komt. Wanneer je tijdens deze periode namelijk veel in aanraking komt met de zon bestaat de kans dat je meer moedervlekken krijgt.

  Huidkanker kun je voorkomen dor goed je moedervlekken in de gaten te huiden. Al bij een kleine ontwikkeling in kleur of grootte kun je het beste naar de huisarts. Hij zal je vervolgens meteen vertellen of het een kwaadaardige moedervlek betreft en of er vervolgstappen zijn.

  Geef een reactie