Moedervlek verwijderen. Hoe en wanneer?
Iedereen heeft wel ergens op zijn of haar lichaam een moedervlek. Het is een lichtbruin of zwart gekleurd vlekje in de huid. Moedervlekken zijn een concentratie van cellen die pigment veroorzaken. De hoeveelheid pigment bepalen de kleur van de moedervlek. Maar wanneer moet je een moedervlek verwijderen laten?
Veel moedervlekken niet gevaarlijk
Over het algemeen zijn moedervlekken niet gevaarlijk. Je hoeft niet meteen een moedervlek verwijderen laten. Toch moet je goed op ze letten, ze kunnen namelijk huidkanker veroorzaken. Let altijd goed op de kleur- en grootteverandering.
Niet alle moedervlekken ontstaat bij geboorte
Sommige moedervlekken ontstaan al bij de geboorte maar een moedervlek kan ook later ontstaan. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door de hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt en de erfelijke factoren.
Vlak, bobbelig of bol van vorm
Moedervlekken zijn niet alleen vlak, maar kunnen ook bobbelig of bol zijn. In de loop van de jaren kan een moedervlek wat donkerder worden.
Maar wanneer moedervlek verwijderen laten?
Wanneer je een verandering ziet in kleur of grootte, moet je naar de huisarts toe gaan. Hij zal je precies vertellen wat er moet gebeuren met jouw moedervlek. In de meeste gevallen moet de moedervlek dan verwijderd worden.
Ook kan de moedervlek tussen twee vingers of op een ooglid zitten, en is hij niet praktisch. In dergelijke gevallen kun je er zelf voor kiezen om deze te verwijderen. Een moedervlek verwijderen kun je ook laten doen wanneer je de vlek simpelweg niet mooi vindt.
Hoe gaat het proces van een moedervlek verwijderen?
Het is een relatief simpele ingreep. De verwijdering wordt gedaan onder plaatselijke verdoving en doet geen zeer. Er zijn een paar methoden om vervolgens aan het werk te gaan, dit zijn:
Wegbranden
Een moedervlek kan verwijderd worden door het wegbranden van de vlek. Dit heeft als voordeel dat er geen goed weefsel verwijderd wordt bij de behandeling. Bij deze behandeling blijft er vaak nauwelijks een litteken achter.
Bevriezen
Ook bevriezen is een goede methode om een moedervlek te verwijderen. Er wordt in dit geval vloeibare stikstof gebruikt en vervolgens wordt de moedervlek weg geschaafd. In de meeste gevallen kun je na de behandeling nog weinig zien van de plek. Er zal in sommige gevallen slechts een klein litteken achterblijven.
Wegsnijden
Het wegsnijden wordt het vaakst gebruikt. Dit komt omdat een moedervlek vaak diep in de huid zit. Zo kunnen ook de wortels verwijderd worden. Vooral bij kwaadaardige moedervlekken wordt dit vaak toegepast. Bij het wegsnijden kunnen er littekens achter blijven, des te groter de moedervlek was, des te groter het litteken.
Laserbehandeling
Tot slot kan een moedervlek verwijderen ook via een laserbehandeling gaan. De laser vernietigd alle pigmentcellen zodat de moedervlek verdwijnt. Er worden ook hierbij geen goed weefsel verloren. Des te groter en dieper de vlek was, des te groter het litteken kan worden. Het litteken geneest bij deze behandeling vaak wel sneller.
Hoe gaat de periode na de verwijdering?
- De hechtingen die geplaatst zijn kunnen twee weken na de verwijdering worden verwijderd. Maak hier zelf een afspraak voor bij de huisarts of elders.
- Tevens mag je de eerste 24 uur na de verwijdering niet in contact komen met water. Dus geen douche en geen zwembad.
- Vermijd onverwachte bewegingen. Hierdoor kan de wond weer open gaan en gaan bloeden.
- Ga niet met je litteken in de zon. Wacht af totdat de huid genezen is, zodra dit zover is mag je de zon weer in.
- Bij grotere moedervlekken blijven vaak grote littekens achter. Afhankelijk van de plek en behandelingsmethode.
Ik heb een moedervlek op mijn arm. Het is best een grote eigenlijk. De dokter heeft er al verschillende keren naar gekeken en zegt dat het geen kwaad kan. Maar hij is groot, ik vind het lelijk en af en toe als ik in de tuin aan het werken ben, gaat die moedervlek open en komt er bloed uit. Zou dat kwaad kunnen?
Hebben jullie misschien adressen waar ik het kan verwijderen? En op wat voor bedrag moet ik dan rekenen? Ik zal dan maar eens bellen met de zorgverzekering of ze dat dekken.