" />
  Miliaria

  Miliaria

  Informatie

  Miliaria, ook zweet-uitslag of warmte-uitslag genoemd, is een huidkwaal waarbij zweetkanalen verstopt raken. Doordat het zweet niet naar buiten kan treden ontstaat er een ontsteking die vervelend kan zijn.

  Miliaria ontstaat in vochtige omstandigheden. In Nederland komt het niet zoveel voor, maar in warmere gebieden gebeurt dit wel. Ook in de sauna kun je het oplopen. Het komt vooral bij baby’s voor, in de oksels, knieholten en de binnenkant van de bovenbenen.

  De kans op de zweet-uitslag is nog groter wanneer er druk op de huid uitgeoefend wordt. Denk aan strakke kleding of een zweterige rug in een warme auto. Ook kan het risico op zweet-uitslag vergroot worden als je overgewicht, slechte hygiëne of hoge koorts hebt.

  Zo’n kwart van de Nederlandse bevolking heeft een grote kans op de zweet-uitslag. Het kan leiden tot eczeem dat niet zomaar overgaat.


  Symptomen

  De symptomen van miliaria zijn als volgt:

 • Er ontstaan kleine bultjes tussen de oksels, knieholten, op de borst of rug, of aan de binnenkant van de bovenbenen. Deze kunnen rood van kleur worden en erg prikkelen of jeuken.
 • Miliaria

  Synoniemen:

  • Zweet-uitslag
  • Warmte-uitslag
  • Miliaria Rubra

  Behandeling

  Miliaria gaat vanzelf over. Wel zijn er verkoelende lotions en gels op de markt die de jeuk kunnen behandelen. Wanneer de jeuk echt hevig is kan er een crème met corticosteroïden gebruikt worden.


  Miliaria voorkomen

  Het is goed mogelijk om de zweet-uitslag te voorkomen. Dit kun je doen door de oorzaken te vermijden. Een van de oorzaken is overgewicht, zorg er dus voor dat je een goed gewicht hebt en veel sport en gezond eet. Ook een goede hygiëne is erg belangrijk. Zorg er tevens voor dat je niet te strakke kleding draagt en al helemaal niet in combinatie met warmte. Dit kan ervoor zorgen dat miliaria ontstaat.


  1. Miriammei 12,16

   Kan men ook miliaria krijgen door eelt? Ik heb onderop mijn voet rode, jeukende bultjes waar doorzichtig vloeistof in zit. Of heb ik waarschijnlijk last van iets anders?

  2. M.P, Rooversaugustus 25,16

   Ik denk dat ik miliara heb maar vooral op de borst,armen en onderbenen. Overgewicht heb ik niet,ben broodmager. Kan dit ook een reactie zijn op
   steroide/cortisone injectie’s?

  3. Benaugustus 1,18

   Mijn dochter is voor haar werk op de Turks en Caicos eilanden en heeft er veel last van. In Nederland gebruikt ze P20, maar dat is daar niet verkrijgbaar. Is er een alternatief voor P20 op de internationale markt?

  Geef een reactie