" />
  Merkelcelcarcinoom

  Merkelcelcarcinoom

  Informatie

  Een merkelcelcarcinoom is een kwaadaardige type huidkanker die vooral bij ouderen voorkomt. Het komt vooral voor op het gezicht, maar dat hoeft niet per se. De grootte varieert van 5 mm tot 5 cm. Dit type kanker is zeer kwaadaardig en groeit erg snel.

  De oorzaak van merkelcelcarcinoom is, net als de andere typen huidkanker, het zonlicht. Blootstelling aan ultraviolet licht kan het veroorzaken. Ook is er een virus ontdekt dat iets te maken kan hebben met het ontstaan van dit type huidkanker. Dit virus heet het Merkelcelpolyomavirus. Meer oorzaken zijn er helaas niet bekend.


  Symptomen

  De symptomen van merkelcelcarcinoom zijn als volgt:

 • Op de huid ontstaat een glazig bultje dat continu blijft groeien. Veel artsen trekken eerst de conclusie basaalcelcarcinoom. Deze typen lijken erg op elkaar.
 • Het bultje kan variëren van 5 mm tot 5 cm grootte.
 • De bultjes komen voor op de door zon beschenen huid.

 • Behandeling

  Het is noodzakelijk om het carcinoom meteen zo snel mogelijk te verwijderen. Het is namelijk zeer kwaadaardig. Er zijn twee behandelingsmethoden.

  Chirurgie

  Bij chirurgie wordt het carcinoom uit de huid weggesneden. Ook worden regionale lymfeklieren weggesneden omdat deze uitzaaiingen kunnen bevatten.

  Chemotherapie.

  Bestraling is een effectief middel om van het merkelcelcarcinoom af te komen. Voor deze behandeling dien je meerdere malen naar het ziekenhuis te komen. Je wordt meerdere keren bestraald zodat de huid niet in de diepte beschadigd wordt.

  Er bestaat een kans van vijftig procent dat de huidkanker binnen een jaar terugkeert. Vaak heeft het dan ook al uitzaaiingen. In dergelijke gevallen is de situatie erg somber en is er in de meeste gevallen geen goede afloop.


  Merkelcelcarcinoom voorkomen

  Het is lastig om het carcinoom te voorkomen omdat de oorzaken niet duidelijk zijn. Wel is duidelijk dat overmatige blootstelling aan het uv-licht van de zon een oorzaak is. Voorkom verbranding en smeer jezelf regelmatig in als je de zon in gaat. Doe dit altijd met een zonnebrandcrème van boven de factor dertig. Wanneer je alsnog een merkelcelcarcinoom hebt opgelopen dien je zo spoedig mogelijk naar de huisarts toe te gaan.


  Geef een reactie