" />
  Melanoom

  Melanoom

  Informatie

  Een melanoom is een kwaadaardige tumor die zich nestelt op de huid. Dit type huidkanker is het meest agressieve type huidkanker. Het kan enorm snel uitzaaien en is levensbedreigend. Ieder jaar worden er zo’n 25.000 mensen met huidkanker geconstateerd, waarvan zo’n 3.000 melanoom hebben. Jaarlijks overlijden er zo’n 600 mensen hieraan.

  Melanoom ontstaat in de pigmentcellen van een moedervlek. Je kunt een moedervlek een melanoom noemen wanneer de goedaardige pigmentcellen zijn veranderd in kankercellen.

  De laatste jaren komt het steeds meer voor. Vooral mensen met een licht huidtype zijn het slachtoffer. Dit komt waarschijnlijk door de toenemende blootstelling aan zonlicht. Zonlicht is ook bij dit type huidkanker namelijk de voornaamste oorzaak.

  Melanoom groeit net als het plaveiselcelcarinoom de diepte in alleen kan melanoom veel sneller uitzaaien richting de lymfeklieren en organen. Ga bij twijfel of verandering van een moedervlek dus altijd naar de huisarts. Des te eerder je erbij bent des te beter. Het is namelijk erg moeilijk te behandelen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van melanoom zijn de volgenden:

  • Wanneer er melanoom ontstaat, beginnen er veranderingen aan de huid op te treden. Vaak is dit het geval bij moedervlekken. De vlek wordt groter en dikker.
  • Ook kan de moedervlek veranderen van kleur. Van bruin naar donkerzwart is het meest voorkomend.
  • Er kan tevens jeuk ontstaan op de plek met melanoom.
  • Daarnaast kan de plek gaan bloeden en kan er een korst ontstaan op de plek

  Behandeling

  Wanneer er een melanoom wordt geconstateerd door de dermatoloog, zal hij/zij deze meteen laten verwijderen. Dit kan op enkele manieren.

  Chemotherapie

  Bij deze therapie wordt het gebied bestraald. Voor deze methode dien je enkele keren naar het ziekenhuis toe te komen. Je wordt namelijk meerdere keren bestraald op een manier dat je huid niet in de diepte beschadigd wordt. Bij een uitgezaaid melanoom wordt het gehele lichaam bestraald.

  Radiotherapie

  Ook radiotherapie wordt soms gebruikt om het te bestrijden. Kankercellen kunnen slecht tegen radiotherapie en zullen eerder sterven dan de goede cellen.


  Voorkomen van melanoom

  Je kunt melanoom voorkomen door jezelf niet te veel bloot te stellen aan het zonlicht. Helemaal niet wanneer je een licht huidtype hebt en een verslechterd immuunsysteem hebt. Ben je toch buiten, gebruik dan zonnebrandcrème met een minimale factor van 20. Draag eventueel een pet om je hoofdhuid te beschermen tegen het Uv-licht. Op deze manier kun je melanoom voor een groot deel voorkomen.


  Geef een reactie