" />
  Marisken

  Marisken

  Informatie

  Marisken zijn huidflapjes rondom de anus. Ze ontstaan vaak nadat je last hebt gehad van aambeien.De marisken kunnen bij iedereen voorkomen, maar de kans erop groeit naarmate je ouders wordt.

  Een mariske is goedaardig, en brengt nauwelijks klachten met zich mee. Soms kunnen er poeprestjes in blijven zitten en dat kan zorgen voor jeuk. Als je het goed verzorgd dan kun je dit goed voorkomen. Mensen laten marisken vaak verwijderen omdat ze het niet mooi vinden.

  Het is nog altijd niet duidelijk hoe marisken onstaan, er is een vermoeden dat het iets te maken heeft met een gestolde ader die rondom de anus loopt. Een dergelijke gestolde ader kan ontstaan bij aambeien. Wanneer deze gaan bloeden herstelt de huid zich en zal er een mariske ontstaan.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een mariske zijn de volgenden:

  • Rondom de anus kunnen enkele flapjes ontstaan, dit zijn vaak marisken.
  • Deze flapjes geven geen pijn, ze kunnen wel jeuken wanneer er poepresten in achter blijven. Houd het dus goed schoon
  • Wanneer er poepresten in achter blijven kan de mariske ook gaan irriteren en gaan schilferen.
  Marisken

  Synoniemen:

  • Skin tag
  • Huidflapje

  Behandeling

  Marisken hebben geen behandeling benodigd. Ze geven namelijk geen klachten, tenzij de hygiëne slecht is. Vaak worden marisken verwijderd omdat mensen ze niet mooi vinden, of als ze jeukklachten met zich mee brengen. In dit geval kunnen ze door middel van liscoagulatie verwijderd worden. Dit wordt gedaan door de plastische chirurg. Je wordt hierbij altijd verdoofd. Grotere ‘flappen’ worden onder narcose verwijderd.


  Voorkomen van marisken

  • Marisken kunnen voorkomen worden door aambeien te voorkomen. Hiervoor is een goede stoelgang belangrijk. Eet veel vezels en volkoren producten. Ook kan water de kans op verstopping aanzienlijk doen verminderen.
  • Goede hygiene zorgt er ook voor dat marisken minder snel ontstaan.
  • Drink niet teveel koffie en suiker. Dit kan ervoor zorgen dat er eczeem ontstaat bij uw anus. Dit kan er uiteindelijk weer voor zorgen dat er marisken ontstaan.

  Geef een reactie