" />
  Maagzweer

  Maagzweer

  Informatie

  Een maagzweer is een zweer in de buikwand die slecht geneest. Het slijmvlies is beschadigd geraakt door maagzuur, enzymen en soms ook van een bacterie, genaamd Helicobacter pylori. Een maagzweer gaat gepaard met klachten aan de maag, er komen namelijk zenuwen bloot te liggen en wanneer de zenuwen in contact komen met het maagsap kan er hevige pijn ontstaan. Het kan dan gaan bloeden, wat weer kan leiden tot bloedarmoede en bloed in de ontlasting.

  Een maagzweer kan ontstaan door een bacterie, maar ook bepaalde pijnstillers kunnen leiden tot een maagzweer. Ook spelen erfelijke factoren, alcohol, koffie en roken een rol.

  maagzweer

  Andere typen zweer:


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van maagzweer zijn de volgenden:

  • Pijn in de onderbuik is één van de meest vervelende symptomen van maagzweer. De pijn kan hevig zijn. De pijn gaat gepaard met krampen in de onderbuik.
  • Ook kan een gebrek aan eetlust een symptoom zijn van dit type zweer.
  • Het kan voorkomen dat er bloed bij de ontlasting zit. Een maagzweer kan namelijk gaan bloeden.
  • Van een dergelijke zweer kun je ook erg misselijk worden en braakneigingen krijgen.
  • Ook bloedarmoede kan een symptoom zijn.

  Behandeling

  Maagzweren kunnen worden behandeld met antibiotica en een maagzuurremmer. Antibiotica zorgt ervoor dat de bacterie verdwijnt en een maagzuurremmer zorgt ervoor dat de zweer niet opnieuw aangetast wordt. Over het algemeen zijn de klachten na het gebruik van deze behandelingsmiddelen voorbij.

  Er wordt voordat je deze middelen voorgeschreven krijgt, eerst gekeken in je maag of je echt een maagzweer hebt. Dit gebeurt door middel van een endoscoop.


  Maagzweer voorkomen

  Er zijn enkele handige tips om een dergelijke zweer te kunnen voorkomen. Een eerste tip is om niet te roken of overmatig alcoholgebruik. Deze factoren dragen sterk bij aan de ontwikkeling.

  Ook dien je op te letten welke medicijnen je gebruikt. Enkele pijnstillers kunnen ook leiden tot een dergelijke zweer. Pijnstillers als NSAID worden vaak genoemd door patiënten als potentiële oorzaak.

  Tot slot is het goed om goed op je eten te kauwen. Maal je eten goed fijn alvorens je het doorslikt.

  Geef een reactie