" />
  Luizen

  Luizen

  Informatie

  Vervelende jeuk op de hoofdhuid wordt vaak veroorzaakt door luizen. Luizen zijn insecten die leven van mensenbloed. Om aan het bloed te komen, bijt hij in de hoofdhuid van de mens. De jeuk is een allergische reactie op het speeksel dat de luizen afgeven, zodat het bloed minder stolt als ze bijten in de huid. Een vrouwelijke luis legt zo’n vijf eitjes per dag. Dit worden neten genoemd. Na ongeveer zeven dagen komen deze neten uit en na ongeveer acht dagen zij zijn klaar om zelf weer eitjes te leggen. Je begrijpt het al, de hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo.

  Vaak wordt gedacht dat het oplopen van hoofdluis te maken heeft met hygiëne. Deze gedachte is niet juist. Het kan namelijk iedereen overkomen. Een hoofdluis wordt opgelopen door direct contact met een ander die besmet is. Hoofdluis is dus besmettelijk.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van luizen zijn de volgenden:

  • Intense jeuk op het hoofd
  • Aanwezigheid van eitjes. Deze eitjes kun je pas tegenkomen als je het haar hebt gekamt met een luizenkam.
  luizen

  Synoniemen:

  • Pediculus humanus capitis
  • Hoofdluis

  Behandeling

  Een manier om luizen te behandelen is met de zogeheten luizenkam. Hierbij moet je 14 dagen dagelijks het haar nat kammen, vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Het voordeel van deze manier is dat het geheel natuurlijk is. Toch is de kans groot dat je een luis over het hoofd ziet en dan moet je vervolgens weer helemaal overnieuw beginnen.
  Een andere manier zijn de chemische bestrijdingsmiddelen in combinatie met het kammen van het haar. Deze middelen vergiftigen de luis en daardoor gaan ze dood. Dit is een snellere manier om van luizen af te komen.
  Ook is het belangrijk om je kleding en beddengoed te behandelen. Je kunt het beste alles wassen op 60 C. Let ook nog op kammen, borstels, jassen, sjaals en knuffeldieren die zijn gebruikt. Deze kunnen namelijk ook besmet zijn. Indien spullen niet in de wasmachine kunnen, is het verstandig om deze spullen in een afgesloten zak te stoppen voor drie dagen. Hierdoor gaan de luizen dood. Ook luizenshampoo kan goed helpen.


  Voorkomen van luizen

  Hoofdluis is helaas niet te voorkomen. Je krijgt het of je krijgt het niet. Wel is het verstandig om regelmatig te checken of er zich iets in het haar bevindt.

  Geef een reactie