" />
  Lipoom

  Lipoom

  Informatie

  Een lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen. Het wordt ook wel vetbult genoemd. Het is een bultje van zo’n één tot tien centimeter groot, dat net onder de huid zit. Het komt meestal voor op de onderarmen, romp en hals. Ze komen op elke leeftijd voor en bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Ze zijn totaal onschuldig, een behandeling is vaak niet nodig.

  De oorzaak van een lipoom is niet bekend. Wel is gebleken dat erfelijkheid een rol heeft gespeeld. Wanneer je familie veel last heeft van een vetbult dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Tevens kan het regelmatig terugkeren. Dit hoeft niet per se op dezelfde plek te zijn.


  Symptomen

  De symptomen van een lipoom zijn als volgt:

  • Een lipoom komt vaak voor op de onderarmen, hals en romp. Het zijn ronde onderhuidse bultjes die gevoelig kunnen zijn.
  • De grootte kan variëren van zo’n één tot tien centimeter.
  • De bultjes voelen zacht aan en je kunt ze goed bewegen.
  • Over het algemeen doet het geen zeer, tenzij het bultje tegen een zenuw aanligt.
  Lipoom

  Synoniemen:

  • Vetbult

  Behandeling

  Voor een lipoom is vaak geen behandeling benodigd. Het verdwijnt vanzelf en levert geen klachten op tenzij het tegen een zenuw aanligt. Ook wanneer het groter is dan vier centimeter moet het verwijderd worden. In dit geval worden de lipomen chirurgisch verwijderd. Dit wordt gedaan door middel van een incisie, onder plaatselijke verdoving.

  Een plastisch chirurg kan ook de vetbult verwijderen. Hierbij wordt er een vloeistof ingebracht die de lipoom losweekt. Hierbij is de kans op littekens kleiner.


  Voorkomen van een lipoom

  De oorzaak van het bultje is niet bekend. Overgewicht speelt geen rol. Erfelijkheid daarentegen wel. Houd je huid goed in de gaten en raadpleeg een huisarts wanneer de lipoom groter wordt dan vier centimeter of wanneer deze pijn gaat doen.


  Geef een reactie