" />
  Lipkanker

  Lipkanker

  Informatie

  Lipkanker is een kwaadaardige tumor van de lip. Het komt meestal voor bij mensen van veertig jaar en ouder. Het zijn over het algemeen vaak mannen die er last van krijgen. Één op de honderdduizend mensen krijgt last van dit type kanker. De oorzaken van lipkanker zijn roken, overmatig alcoholgebruik, onbeschermde blootstelling aan zonlicht en tabak pruimen.

  Het ontstaat door een langdurige prikkeling van de lip, er kunnen afwijkingen ontstaan in de cellen van de lip en hierdoor kunnen de cellen zich vermenigvuldigen.


  Symptomen

  De symptomen van lipkanker zijn als volgt:

  • Het eerste symptoom is dat er een blaartje ontstaat op de lip. Deze geneest zeer moeizaam.
  • De opperlaag van de lip kan van structuur veranderen.
  • De tumor kan etteren.
  lipkanker

  Synoniemen:

  • Lipcarcinoom

  Behandeling

  Het is belangrijk dat je er erg snel bij bent wanneer je bovenstaande symptomen ervaart. Het kan namelijk uitzaaien naar de rest van je gezicht en uiteindelijk het lichaam. Gelukkig is bijna iedereen er snel bij, zo’n 95 procent van de patiënten leeft vijf jaar na het behandelen nog steeds. Bij uitzaaiing wordt dit aanzienlijk minder.

  Lipkanker wordt behandeld door middel van laserbehandeling. Dit wordt gedaan onder verdoving. De tumor wordt verhit zodat deze verdampt en uiteindelijk verdwijnt. Bij een grotere vorm van lipkanker is een operatie benodigd.


  Voorkomen van lipkanker

  Om het te kunnen voorkomen dien je de oorzaken aan te pakken. De oorzaken zijn overmatig alcoholgebruik, overmatige blootstelling aan zonlicht, roken en tabak pruimen. Zorg er dus voor dat je je alcoholinname vermindert, je je zelf goed beschermt in het zonlicht, je minder of totaal niet rookt en dat je geen tabak pruimt.


  Geef een reactie