" />
  Likdoorn

  Likdoorn

  Informatie

  Een likdoorn (eksteroog) is een naar binnen groeiende eeltplek. Een likdoorn komt voor op de plekken waar zich veel eelt bevindt. Bijvoorbeeld op de handpalmen of op de voeten. In de meeste gevallen komt de eksteroog voor op de voet.

  Het komt het meest voor bij vrouwen. Zij lopen namelijk vaak op nauwe schoeisel. De likdoorn ontstaat dan op de plek waar de schoen de hele tijd op drukt. Door de druk van buiten wordt de eelt naar binnen geduwd en drukt het op de botten en kan het daardoor zeer gaan doen. Er kan dan een eksteroog ontstaan.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een likdoorn zijn de volgenden:

  • Je kunt op de eeltplek pijn ervaren. Dit komt omdat het drukt op de onder andere de botten.
  • Het kan aanvoelen alsof er een spijker in je voet zit. De pijn kan hevig zijn.
  • Een likdoorn is zwart van kleur. Het is een kleine stip onder de eeltlaag.
  likdoorn

  Synoniemen:

  • Eksteroog

  Behandeling

  Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn. In de meeste gevallen verdwijnt het niet vanzelf en dient er een hulpmiddel gebruikt te worden.

  Ontlasten van de voet

  Om het te doen verdwijnen moet je ten eerste de oorzaak wegnemen. Waarschijnlijk slecht schoeisel. Koop dus goede schoenen en draag ontlastende zooltjes.

  Wegsnijden

  Likdoorns die aan de oppervlakte liggen kun je meestal zelf wegschrapen. Hier kun je een speciaal eelt-/likdoornmes voor gebruiken. Neem alvorens je dit gaat doen een voetbad om de huid wat te weken. Vervolgens kun je de eeltlaag wegschrapen. Doe dit voorzichtig, als je niet weet waar je mee bezig bent kun je beter de huisarts raadplegen.

  Pleisters

  Er zijn ook speciale pleisters om er van af te komen. Deze likdoornpleisters bestaan uit een gellaag die ervoor zorgt dat het eksteroog minder onder druk komt te staan. Zo zal het verdwijnen.

  Aanstippen

  Tot slot is het ook mogelijk om de likdoorns aan te stippen. Net als bij wratten kan het aanstippen de likdoorn volledig verwijderen.


  Een likdoorn voorkomen

  Je kunt een likdoorn voorkomen door de volgende tips op te volgen:

  • Zorg voor goed schoeisel. Slechte schoenen zullen ervoor zorgen dat er meer druk op je voeten komt te staan. Dit kan leiden tot de likdoorns.
  • Verzorg je voeten en handen goed. Dit verkleint de kans op een likdoorn.

  Geef een reactie