" />
  Lichen sclerosus

  Lichen sclerosus

  Informatie

  Lichen sclerosus is een aandoening waarbij de huid dikker of dunner wordt. Ook wordt de huid wit en gaat het glanzen. Lichen sclerosus komt het meest voor rond de schaamstreek maar het kan ook elders voorkomen. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij de huidziekte op de rug of borst is ontstaan.

  De huidkwaal is niet besmettelijk. Mannen en vrouwen kunnen er last van krijgen. Ook leeftijd speelt geen rol, er zijn gevallen bekend waarbij kinderen de huidziekte kregen.

  Vroeger waren er vermoedens dat de huidziekte alleen voorkwam bij vrouwen in de menopauze. Tegenwoordig blijkt dat vrouwen van alle leeftijden het kunnen krijgen.

  De oorzaak van lichen sclerosus is niet bekend. Er wordt vermoed dat het autoimmuunsysteem een belangrijke factor speelt, maar welke is niet duidelijk. Ook wordt er vermoed dat het geslachtshormoonspiegel een rol kan spelen bij het ontstaan van sclerosus.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van lichen sclerosus zijn de volgenden:

  • Het meest kenmerkende aan lichen sclerosus is dat de huid wit kleurt. De huid gaat tevens ruw aanvoelen en er kunnen wondjes en blaasjes ontstaan.
  • Mits het bij de vagina is geconstateerd, kunnen de schaamlippen erg opzwellen en rood van kleur worden. De kleine schaamlippen kunnen zelfs verdwijnen. Ook kan de toegang tot de vagina smaller worden. Daarnaast kan de vagina ook enorm gaan jeuken en pijnlijk worden.
  • Bij een man zijn de symptomen vaak een stuk minder. Er kan jeuk ontstaan, en er kunnen blaasjes en wondjes ontstaan rondom de penis.
  • Het hebben van seks kan zeer pijnlijk zijn.
  • In sommige gevallen wordt de anus ook aangedaan. Deze kan dan last krijgen van dezelfde symptomen als hierboven.

  Lichen sclerosus

  Synoniemen:

  • White spot disease
  • Csillags Disease

  Behandeling

  Lichen sclerosus is goed te behandelen. Er zijn enkele tips die je zelf kunt volgen, en die een arts kan uitvoeren om het te behandelen. Allereerst de tips die je zelf kunt uitvoeren.

  Gebruik verlichtende crèmes

  Gebruik bijvoorbeeld zalf tegen luieruitslag, amandelolie, olijfolie of vaseline. De eerste drie zorgen voor minder jeuk en een zachter gevoel op de aangetaste plek. Vaseline zorgt ervoor dat er geen vloeistoffen door kunnen. Noot: Vaseline alleen gebruiken bij langdurig contact met water!

  Gebruik geen zeep bij wassen geslachtsdeel

  Gebruik absoluut geen zeep bij het wassen van je geslachtsdeel. Dit kan ook de goede bacteriën doden, en dat is wat je wil vermijden bij het bestrijden van lichen sclerosus.

  Behandelingsmethoden dermatoloog

  De steroïde crèmes zorgen ervoor dat de symptomen, als jeuk en pijn, wegtrekken. Ook werken deze cremes ontstekingsremmend. Vooral in de beginfase van de huidziekte kunnen hiermee mooie resultaten geboekt worden. Zorg er dus altijd voor dat je er vroeg bij bent en schaam je zelf niet om naar de huisarts te gaan met dit probleem.

  Toch is lichen sclerosus in veel gevallen niet op te lossen. Slechts de symptomen kunnen aangepakt worden. Er bestaat een kans dat het later terugkeert.


  Ernstigere vormen van Lichen sclerosus voorkomen

  Het is niet mogelijk om het te voorkomen. Wel kun je de schade beperken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gezond te eten en veel water te drinken. Ook moet je ervoor zorgen dat je niet gaat krabben aan de plekken. Ga daarnaast meteen naar de huisarts wanneer je vermoedt lichen sclerosus te hebben. Wanneer je dit niet doet bestaat er voor vrouwen namelijk een zeer geringe kans dat je huidkanker oploopt. Er is namelijk bij lichen sclerosus een verhoogde kans op het ontwikkelen van vulva-carcinoom.


  Geef een reactie