" />
  Lichen planus

  Lichen planus

  Informatie

  Lichen Planus is een niet-besmettelijke ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen. De ontstekingsreactie kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. Een bekend symptoom van de reactie zijn de rode bulten die optreden. De huidkwaal treedt over het algemeen op middelbare leeftijd op.

  De oorzaak van lichen planus is vooralsnog onbekend. Er zijn vermoedens dat de ziekte een auto-immuunziekte is, maar ook dit is niet zeker. Ook is er een vermoeden dat het iets met leverontsteking te maken heeft.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van lichen planus zijn:

  • Als eerst vormen zich er enkele rode bulten van enkele millimeters groot.
  • Vervolgens ontstaan er witte strepen op de de rode bulten.
  • Ook is er een hevige jeuk aanwezig wanneer je lichen planus hebt. Wanneer je gaat krabben kan dit leiden tot infecties.
  • Wanneer het op de slijmvliezen zit, kan het tevens ook pijnlijk zijn.
  Lichen Planus

  Synoniemen

  • Lichen Ruber Planus

  Behandeling

  Er is geen methode om de oorzaak van lichen planus te behandelen, simpelweg omdat deze niet bekend is. Wel is er een zalf of crème op de markt die ervoor kan zorgen dat de jeuk verminderd: corticosteroïde crème. Wanneer iemand veel last ervaart kan er ook gekozen worden voor alternatieve methoden, als: lichttherapie, ontstekingsremmende middelen en medicijnen.

  Mensen met de huidziekte kunnen het erg lang hebben wanneer het niet behandeld wordt, soms wel twee jaar lang.. Wanneer je het in je mond hebt kan het zelfs voor altijd blijven bestaan.

  Na de behandeling bestaat er een kans van rond de twintig procent dat lichen planus terugkeert. Het is daarom belangrijk dat er op een aantal punten goed gelet wordt.

  • Houd de plek waar het heeft gezeten goed in de gaten, in sommige gevallen kan er namelijk huidkanker ontstaan. Ga bij de kleinste verandering van de huid naar de dokter.
  • Zorg ervoor dat je mond goed wordt verzorgd. Een goede hygiene kan altijd bijdragen aan het tegengaan van de ziekte.
  • Cafeïne, tomaten en citroensap kan ervoor zorgen dat de lichen planus zich uitbreidt. Vermijd dit dus.

  Voorkomen van lichen planus

  Het is helaas niet te voorkomen, omdat de oorzaak van lichen planus niet bekend is.


  Geef een reactie