" />
  Leishmaniasis

  Leishmaniasis

  Informatie

  Leishmaniasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Het is een importziekte dat wordt overgebracht door militairen die zijn uitgezonden naar landen als Afghanistan. Ze worden overgebracht door kleine muggen, genaamd sandflys. Je kunt het krijgen door direct contact met een besmet iemand, maar de kans hierop is zeer gering.

  Wereldwijd lijden er zo’n 12 miljoen mensen aan leishmaniasis. De ziekte slaat toe door middel van huidzweren. Deze kunnen ontstaan op de huid maar ook op de slijmvliezen. Ook inwendige organen kunnen aangedaan worden.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van leishmaniasis zijn de volgenden:

  • Binnen enkele weken na de steek van de mug ontstaat er een niet-pijnlijke papel op de huid
  • Vervolgens komt er een korst op en wordt de wond ietwat vochtig.
  • De wond wordt rood en geneest niet. De wond is vaak ovaal van vorm.
  • Bij sommige vormen worden de lever en de milt groter dan normaal. Ook daalt het aantal rode bloedcellen en ontstaan er meerdere huidzweren.
  leishmaniasis

  Synoniemen:

  • Leishmaniose
  • Zwarte koorts
  • Dum-Dum koorts

  Behandeling

  Er zijn verschillende behandelingsmethoden tegen leishmaniasis. Er bestaat middelen genaamd liposomaal amfotericine B en paromomycine dat de parasieten tegen gaat. Ook kunnen fluconazol en pentamidine gebruikt worden. Het hangt hierbij af van de plek waar de leishmaniasis heeft toegeslagen. Voor de interne organen worden andere middelen gebruikt dan de huid. Vraag hiernaar bij de huisarts.


  Leishmaniasis voorkomen

  Het komt voor in landen rondom de evenaar, als Afghanistan, Irak, Brazilië, maar ook landen rondom de Middellandse zee hebben last van de sandflys die de parasieten verspreiden. Wanneer je dus in dergelijke landen bent dien je altijd onder een net te slapen dat met insecticide is behandeld. Ook kun je sproeien met een middel als insecticide om de sandflys te doden.


  Geef een reactie