" />
  Larva migrans

  Larva migrans

  Informatie

  Larva migrans is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze parasieten graven gangen door de huid. Het betreffen hier de larven van wormen die zich eigenlijk horen te bevinden in de darmen van koeien of honden. Bij de mens kunnen ze niet verder dan de opperhuid komen.

  Deze aandoening is over het algemeen alleen aanwezig in tropische landen, sommige toeristen nemen deze aandoening vaak mee van hun vakantie. De beestjes bevinden zich vaak in het zand of in schaduwrijke plekken.

  Wanneer een mens in contact komt met de parasiet, de A. braziliensis, kan deze de huid binnendringen en zich onderhuids voortbewegen. Dit zorgt voor rode lijnen op de huid en jeuk.


  Symptomen

  De symptomen van larva migrans zijn als volgt:

 • Er ontstaan rode lijnen op de huid die tevens erg kunnen jeuken. Elke dag kunnen deze lijnen iets groter worden. Dit komt omdat de parasieten zich constant verplaatsen. De lijnen ontstaan op de plekken die in contact zijn geweest met de besmette huid. Vaak zijn dit de voeten, handen of rug.
 • Ook kunnen er blaren ontstaan.
 • Gemiddeld blijven de beestjes zo’n vijf tot elf weken leven. Daarna verdwijnen ze en zijn de klachten weg.
 • larva migrans

  Synoniemen:

  • Larva migrans cutanea
  • Creeping eruption
  • Kruipworm

  Behandeling

  De wormen kunnen gelukkig niet lang in de opperhuid van de mens leven. Ze zitten liever in de darmen van koeien of honden en zullen dus snel sterven. Gemiddeld duurt het zo’n vijf tot elf weken voordat de larva migrans weg is. Tegen de parasieten is dus geen behandeling benodigd. De symptomen kunnen wel behandeld worden. De jeuk is vaak het meest irriterende symptoom, deze kan behandeld worden door anti-jeukmedicijnen te gebruiken. Denk aan ivermectine tabletten of thiabendazol.


  Larva migrans voorkomen

  Het is lastig om de parasieten uit de buurt van je lichaam te houden. Ze komen voor in tropische landen, in het zand en in schaduwrijke plekken. Dit zijn waarschijnlijk precies de plekken waar jij je ook bevindt als je op vakantie bent naar een warm land. Je kunt er wel voor zorgen dat de parasieten niet in aanraking komen met de huid. Dit kun je bijvoorbeeld doen door altijd schoeisel te dragen, of kleding te dragen. Het is raadzaam om nooit de blote huid de grond aan te laten raken als je larva migrans wilt voorkomen.


  Geef een reactie