" />
    Kwallenbeet

    Kwallenbeet

    Informatie

    Een kwallenbeet. Erg vervelend en je kunt er weinig tegen doen om het te voorkomen. Als je ze ziet ben je meestal al te laat, vooral tijdens het zwemmen zie je ze niet zomaar. De beten kunnen pijnlijk zijn en erg jeuken. Gelukkig zijn de kwallen in Nederland niet gevaarlijk, maar in tropische landen zijn er soorten die dit wel zijn. Soms zijn mensen ook allergisch voor een kwallenbeet, er ontstaat dan een hevigere reactie.

    Een kwallenbeet is geen echte beet. Een kwal raakt je aan met één van zijn tentakels en kan gif in de huid injecteren. Dit gif veroorzaakt de klachten.

    Hieronder staat een filmpje over hoe een beet in zijn werk gaat.


    Symptomen

    De symptomen van een kwallenbeet zijn:

    • Bij een kwallenbeet ontstaat er een hevige ontstekingsreactie die kan gaan jeuken. Dit kan gepaard gaan met pijn en roodheid.
    • Alleen het gedeelte dat in aanraking is geweest met een kwal wordt rood
    • Wanneer je meerdere beten hebt dan kun je last krijgen van hevige hoofdpijn, ademhalingsproblemen en overgeven.
    • Soms ontstaat er een shock.
    • Ernstigere kwallen kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Deze komen gelukkig niet in Nederland voor.
    kwallenbeet

    Synoniemen

    • scyphozoën
    • hydrozoën

    Behandeling

    Na een kwallenbeet dien je meteen enkele hulpmaatregelen te nemen. Ga allereerst meteen uit het water om verdrinking te voorkomen. Je kunt namelijk in shock geraken.

    Vervolgens dien je zand op de wond te strooien om het wat te verlichten. Vervolgens dien je de tentakelresten van je lichaam af te schrapen, doe dit absoluut niet met de blote hand.

    Bind daarna een natte doek om de plek van de kwallenbeet. Voor pijn kun je paracetamol innemen. Tegen de jeuk zijn er ook volop zalfjes en crèmes beschikbaar.

    Het kan soms voorkomen dat je onwel wordt na een kwallenbeet. Dan dien je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis toe te gaan!


    Voorkomen van een kwallenbeet

    Het is natuurlijk simpel om te zeggen dat je een kwallenbeet kunt voorkomen door niet de zee in te gaan. Vooral met goed weer is het lastig om de zee niet in te duiken. Wel kun je er op letten of de wind niet landinwaarts staat. Is dit wel het geval, dan spoelen er meer kwallen aan en is de kans goed aanwezig dat er veel kwallen aanwezig zijn in zee dichtbij het strand.


    Geef een reactie