" />
  Krentenbaard

  Krentenbaard

  Informatie

  Krentenbaard, ook wel impetigo of stafylokok-infectie genoemd, is een besmettelijke infectie van de huid. Meestal zit de infectie rond de mond of neus, maar soms zit het ook over de rest van het lichaam. De ziekte komt vooral voor bij kinderen maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen.

  De infectie wordt veroorzaakt door de stafylokok bacterie. De bacterie wordt overgedragen via de handen en speelgoed, maar het kan ook overgedragen worden via hoesten en niezen. De ziekte is besmettelijk tot op het moment dat de wondjes dicht zijn.

  krentenbaard

  Synoniemen:

  • Stafylokok-infectie
  • Impetigo
  • Kinderzeer

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van krentenbaard zijn de volgenden:

  • Krentenbaard begint over het algemeen op plekjes waar al diverse wondjes aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij eczeem.
  • De wondjes zijn rood en soms ontstaan er gele blaasjes met pus.
  • Een opengebarsten blaasje krijgt een geelachtige korst.
  • Ook kan impetigo erg jeuken.

  Behandeling

  De behandeling van krentenbaard begint bij jezelf. Ten eerste kun je voorkomen dat je, of je kind, de wondjes verder open krabt. Het openkrabben kan de krentenbaard verergeren. Een tip hiervoor is om de nagels kort te houden. Ook moet je ervoor zorgen dat de handen regelmatig gewassen worden. Dit voorkomt besmetting.

  Geneesmiddelen

  Eventueel kunnen er enkele behandelingsmiddelen gebruikt worden om de infectie op te lossen. Een eerste middel is fusidinezuur of tetracycline. Beide zijn een antibioticum die ervoor zorgen dat de bacteriën sterven.

  Ook penicilline-antibiotica kan gebruikt worden om de krentenbaard te bestrijden. Het doodt veel bacteriën en het wordt goed opgenomen in het lichaam. Dit middel blokkeert een type eiwit dat ervoor zorgt dat de bacterie sterft. Dit middel moet pas gebruikt worden wanneer er sprake is van een grote infectie of wanneer andere antibiotica niet of nauwelijks werkt.

  Tot slot kan ook zinkoxide gebruikt worden om de jeuk tegen te gaan. Dit kan gebruikt worden wanneer het niet zo erg is. Dit zorgt ervoor dat de jeuk verminderd.


  Voorkomen van netelroos

  Wanneer er krentenbaard bij je kind in de klas rond gaat, ben je meestal al te laat. Je hoeft je kind niet thuis te laten want waarschijnlijk is je kind al besmet geraakt. Het beste is dus om deze situatie voor te zijn. Dit kan door je kind dagelijks te wassen met zeep. Ook kan het kort houden van de nagels en het niet openkrabben van wondjes op het gezicht helpen bij de voorkoming van krentenbaard. Toch is het erg lastig om te voorkomen. Bijna iedereen krijgt het wel eens en je kunt het al onzichtbaar bij je dragen.

  Geef een reactie