" />
  Koude handen? Oorzaken en voorkomen.

  Koude handen? Oorzaken en voorkomen.

  Koude handen, een veelvoorkomend verschijnsel. Niet alleen tijdens de winter maar ook in de zomer. Veel mensen hebben er last van, maar hoe komt dit nou eigenlijk? In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, en hoe je het kunt oplossen en voorkomen.

  Koude handen veroorzaken doordat spieren van de bloedvaten bij kou samentrekken. De huid wordt dan wit. Na enige tijd verslappen de spieren weer, waardoor je handen zelfs blauw kunnen worden. Na enige tijd worden je koude handen weer normaal.koude handen

  Koude handen oorzaken

  Een eerste oorzaak van koude handen is een traag werkende schildklier. Wanneer dit zo is kun je last krijgen van dit verschijnsel. Alle processen in het lichaam werken namelijk trager dan gebruikelijk. Tevens kan de hormoonhuishouding ervoor zorgen dat je last van dit verschijnsel krijgt. Tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen verandert de lichaamstemperatuur namelijk.

  Slechte doorbloeding kan ook een reden zijn dat je last krijgt van de koude handen. Zorg ervoor dat de doorbloeding optimaal is. Draag bijvoorbeeld handschoenen en beweeg veel.

  Ook het Fenomeen van Raynaud kan een oorzaak zijn. Bij deze ziekte heb je een vaataandoening waardoor de bloedtoevoer stopt. De bloedvaten vernauwen zich bij kou. Dit kan ervoor zorgen dat je handen koud worden. Tevens kunnen ze gevoelloos aan gaan voelen. Soms zijn er ook andere factoren die het optreden van het Fenomeen van Raynaud kunnen bevorderen, zoals bètablokkers of slagaderverkalking.

  Ook een zenuwaandoening kan ervoor zorgen dat je koude handen krijgt. Een zenuwafwijking kan ervoor zorgen dat je gevoelsafwijkingen krijgt, in dit geval dus de handen die koud aanvoelen. Ook dit kan weer te maken hebben met een slechte doorbloeding.

  Koude handen voorkomen

  Het moge duidelijk zijn dat niet alle bovenstaande oorzaken door jezelf op te lossen zijn. Echter, voor een verbetering van de doorbloeding kun je zelf wel heel veel doen. Ga meer bewegen, draag warme handschoenen. Dit zijn hele belangrijke factoren om dit verschijnsel te voorkomen. Nog niet opgelost? Ga dan langs de huisarts. Deze kan je meer vertellen over koude handen.

  Geef een reactie