" />
  Koortslip

  Koortslip

  Informatie

  Een koortslip is een blaasje rond je lip of je neus. Het wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad of zal het nog krijgen. Deze infectie is zeer besmettelijk.

  Een koortslip wordt veroorzaakt door een virusinfectie, de zogenaamde herpes simplex. De naam lijkt erg veel op de enge soa, maar heeft er verder weinig mee te maken. Wel kan de ziekte herpes genitalis veroorzaken wanneer je orale seks hebt met iemand die een koortslip heeft. Niet doen dus!

  Het zijn vooral jonge mensen die een koortslip krijgen. Wanneer je zeer vatbaar bent voor de infectie kun je het soms wel tot drie keer per jaar krijgen. Degene die besmet is houdt het virus altijd bij zich en komt er nooit meer vanaf. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en ontstaat er weer een nieuwe koortslip.

  Koortslip

  Typen:

  • Herpes simplex
  • Herpes labialis

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een koortslip zijn de volgenden:

  • Je kunt last krijgen van een branderig gevoel dat gepaard kan gaan met kriebels en kloppingen op de plek waar de koortslip zal komen. Je zult langzamerhand een klein blaasje zien ontstaan.
  • Het blaasje zal langzamerhand openknappen. Wanneer dit is gebeurd zal er een korst op komen en is de huid gevoelig en soms ook pijnlijk.

  Behandeling

  De laatste jaren komen er steeds betere behandelingsmethoden. Het hebben van een dergelijke infectie kan vervelend zijn en is geen lust voor het oog. Bij een koortslip kun je als eerste zinksulfaat gebruiken. Deze crème verlicht de jeuk en pijn en remt de groei van de infectie. Gebruik dit middel totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Natuurlijk moet je deze niet weer proberen open te krabben.

  Ook kun je antivirusmedicijnen gebruiken om van je blaasje op je lip of neus af te komen. Helaas bieden deze type medicijnen weinig hulp en werken ze nauwelijks. De koortslip gaat slechts iets eerder over. De medicijnen doden het virus namelijk niet.

  Tot slot kun je ook zinkoxide gebruiken om er van af te komen. Zinkoxide zorgt ervoor dat de jeuk wegtrekt en tevens is het verkoelend en zorgt het ervoor dat het blaasje indroogt. Toch voorkomt dit middel niet dat de infectie ooit weer terugkomt.


  Voorkomen van een koortslip

  Wanneer je eenmaal een koortslip hebt gehad, bestaat de kans dat je het virus altijd bij je zal dragen. Je kunt in dat geval de kans wel verkleinen op dat het virus terugkeert.

  • Belangrijk: Zorg voor een goede weerstand, sport veel en denk om je eten. Rust ook genoeg.
  • Wanneer je gaat zonnen moet je zonnebrand met een hoge factor, rond en op je lippen smeren.
  • Was regelmatig je handen.
  • Vervang je tandenborstel nadat je een koortslip hebt gehad. Op je tandenborstel kunnen namelijk nog sporen achter zijn gebleven van het herpes virus.
  • Zodra je een koortslip voelt opkomen moet je er een ijsklontje tegenaan drukken. De kou vertraagt de infectie en soms wordt een uitbraak zelfs voorkomen.

  Geef een reactie