" />
  Kloofjestong

  Kloofjestong

  Informatie

  Een kloofjestong is een goedaardige afwijking van het tongoppervlak. De afwijking wordt herkend aan zijn groeven in de tong. De groeven lijken ernstig, maar zijn dit totaal niet. Ook is het geheel pijnloos en niemand merkt er iets van.

  De oorzaak van een kloofjestong is onbekend. Er wordt vermoed dat het komt door erfelijkheid. Over de generaties heen ontwikkelt de tong zich op een andere manier waardoor de tong verandert van uiterlijk. Ook wordt de kloofjestong veel gezien bij mensen met het Syndroom van Down en de landkaarttong.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de kloofjestong zijn de volgenden:

  • Er zijn zichtbare diepe groeven aanwezig in de tong die er eng uit kunnen zien.
  • Verder heeft het geen symptomen. Het is geheel pijnloos en ongevaarlijk.
  kloofjestong

  Synoniemen:

  • Scrotale tong
  • Lingua plicata
  • Fissured tongue

  Behandeling

  Het is helaas niet mogelijk om een kloofjestong te behandelen. Er wordt wel aangeraden om de tong goed schoon te houden om verergering te voorkomen. Het is totaal niet gevaarlijk dus je hoeft niet bang te worden als je het hebt, ook al kan het er onaangenaam uitzien.


  Een kloofjestong voorkomen

  Het is niet mogelijk om het te voorkomen. Wel wordt er aangeraden om de tong goed schoon te houden om de ontwikkeling te verminderen, maar er wordt vermoed dat de ontwikkeling van de kloofjestong bepaald wordt door erfelijke factoren en daar is helaas niets aan te doen.


  Geef een reactie