" />
  Kissing bugs: Informatie over dit gevaarlijke insect

  Kissing bugs: Informatie over dit gevaarlijke insect

  De meeste mensen zijn niet dol op insecten, maar in Nederland zijn ze vaak gelukkig relatief onschadelijk. Toch zijn er daar een paar uitzonderingen op! Nu en dan komen er via transport of migratie namelijk diertjes mee die wel degelijk voor problemen kunnen zorgen, vooral uit tropische gebieden. Eén van de voorbeelden uit de laatste jaren is de zogenaamde ‘kissing bug’. Deze wants komt uit Zuid-Amerika, en brengt de gevaarlijke ziekte van Chagas met zich mee. In dit artikel vertellen we je hier alles over.

  De ziekte van Chagaskissingbug

  De ziekte van Chagas is een ziekte die door parasieten overgebracht wordt; deze diertjes komen via de bloedbaan het lichaam binnen en nestelen zich na verloop van tijd in het hart of het maag-darmstelsel. Daar kunnen ze zo twintig tot dertig jaar doorbrengen voor de gevaarlijke acute fase van de ziekte in werking treedt – en bij sommige mensen komt deze fase zelfs nooit. De parasieten van Chagas kunnen op verschillende manieren overgedragen worden, maar de kissing bug is de voornaamste dader. Deze wants steekt mensen in het gezicht om wat bloed te kunnen drinken, maar brengt daarbij ook meteen de Chagas-parasieten in het bloed.

  Symptomen van Chagas

  Chagas wordt vaak niet opgemerkt tot het uiteindelijk in alle hevigheid losbreekt. Dat is problematisch, want de ziekte is alleen in de vroeg-acute fase effectief te behandelen. Het is daarom verstandig om er een test voor uit te laten voeren wanneer je last krijgt van symptomen als zwakheid, ongecontroleerde bewegingen of epileptische aanvallen. Ook diarree, een opgezwollen buik en een afgenomen eetlust kunnen op Chagas wijzen. Natuurlijk zijn dit relatief algemene symptomen, dus het zal zeker niet altijd om deze ziekte gaan. Toch is het verstandig om er alert op te zijn, zeker als je last hebt gehad van insectenbeten in het gezicht.

  Wat doe je tegen de kissing bug?

  Ten slotte is het nog mogelijk om maatregelen te nemen die de kissing bug op afstand houden. Allereerst kun je je huisdieren ’s nachts het beste binnen houden; ook zij kunnen immers geïnfecteerd worden, en de kissing bugs zijn vooral in het donker actief. Verder kun je veel problemen voorkomen door je huis en tuin simpelweg goed schoon te houden. Houtafval in je tuin kun je het beste verwijderen; dit is immers een goede ‘broedplaats’ voor insecten. Op deze manier voorkom je dat de kissing bugs jouw woning een aantrekkelijke leefomgeving vinden!

  1. RR Doomernikmaart 13,17

   de kissing bug wordt doorgaans verward met de (onschuldige) bladpootwants, die sinds 2007 ook in ons land voorkomt.
   De kissing bug is hier nog nooit gesignaleerd (bij meldingen bleek het steeds om voornoemde bladpootwants te gaan).
   Momenteel circuleert er op sociale media een hoax: een nep-waarschuwing of nep-nieuwsbericht.

  2. RR Doomernikmaart 13,17

   – overigens is er wel een toename van het aantal gevallen met besmetting van de parasiet die de ziekte van Chagas: hoogstwaarschijnlijk door toegenomen reizen naar zuid Amerika eo

  Geef een reactie