" />
  Keratoacanthoom

  Keratoacanthoom

  Informatie

  Keratoacanthoom is een goedaardig gezwel op de huid. Het lijkt op een plaveiselcelcarcinoom, maar deze is kwaadaardig. Het komt vrij vaak voor. Vooral mensen van middelbare leeftijd krijgen een keratoacanthoom, mannen met een licht huidtype hebben de grootste kans.

  Het is onduidelijk hoe en waarom keratoacanthomen ontstaan. Er is een vermoeden dat het iets te maken heeft met een virusinfectie. Zonlicht is ook een boosdoener: ze worden namelijk het meest gevonden op de plekken waar de zon het meest op schijnt, zoals het gezicht, de armen en in de nek. Ook kan contact met teer kunnen het ontstaan uitlokken.


  Symptomen

  De symptomen van keratoacanthoom zijn als volgt:

 • Het begint met een klein roze bultje dat langzaam uitgroeit tot een bult van zo’n een tot vijf centimeter. In het midden van dit bultje zit vaak een bruinzwarte korst.
 • Ze komen het meest voor op de plekken waar de zon het meest aan blootgesteld is. Zoals de armen, gezicht en de nek.

 • Behandeling

  Een keratoacanthoom moet meteen worden behandeld. Het wordt hetzelfde behandeld als een plaveiselcelcarcinoom.

  Bevriezing

  De plek kan bevroren worden. Dit wordt gedaan door middel van vloeibare stikstof.

  Excisie

  Wanneer er vermoed wordt dat het een plaveiselcelcarcinoom betreft, wordt de plek weggesneden middels een excisie. Na het wegsnijden zal het plekje opgestuurd worden voor nader onderzoek.

  Weglepelen

  Ook het weglepelen van de plek is mogelijk. Dit kan gedaan worden met een speciale, vlijmscherpe lepel. Ga dit absoluut niet zelf doen, laat dit aan een deskundige over.

  Ook kan een keratoacanthoom uit zichzelf verdwijnen. Dit laat vaak wel littekens achter. Ga in geen enkele situatie er aan lopen krabben.


  Keratoacanthoom voorkomen

  De plekken zijn te voorkomen door het zonlicht gaandeweg je leven te verminderen. Ga tevens niet onbeschermd de zon in, helemaal niet op de heetste uren (11-15). Smeer jezelf altijd in met een zonnebrandcrème van boven de factor dertig.


  Geef een reactie