Informatie
Veel mensen denken dat een kattenbeet geen kwaad kan. Niet zoveel kwaad als een hondenbeet in ieder geval. Hier is niets van waar. Hondenbeten zorgen vaak voor bloeduitstortingen en het afsterven van weefsel, maar kattenbeten zorgen voor diepe steekwonden waar vele bacteriën zich in kunnen nestelen. Liefst vijftig procent van alle kattenbeten kunnen geïnfecteerd worden door bacteriën, tegenover maar vijftien procent n.a.v. een hondenbeet. Dit komt ook omdat katten bij een beet ziekteverwekkers uit het gebit overbrengen.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van een kattenbeet zijn de volgenden:
- Een kattenbeet lijkt op een klein wondje. Je denkt vaak dat het niet ernstig is, maar je moet echt rekening houden met een infectie. De wondjes zijn namelijk diep, het kan een zenuw geraakt hebben waardoor je moeite hebt met het bewegen.
- Ook wordt de wond vaak dikker en pijnlijk en rood van kleur.
- Het is mogelijk dat je koorts krijgt na een beet.
Behandeling
Maak, wanneer je bent gebeten door een kat, de wond erg goed schoon. Doe dit met lauw, stromend water. De arts zal, na overleg, soms overgaan tot antibiotica. Vooral mensen met een verhoogd gezondheidsrisico krijgen dit voorgeschreven.
Bij een diepe beet die gaat ontsteken, dien je in alle gevallen naar de huisarts te gaan. Er is namelijk een kans dat je tetanus ontwikkelt. Dit is een bacterie die ervoor zorgt dat je hevige infecties op loopt. Hier kun je zelfs dood aan gaan. Gelukkig is de kans hierop nihil n.a.v. een kattenbeet, maar voorkomen is beter dan genezen.
Kattenbeet voorkomen
Er zijn enkele tips om een dergelijke beet te voorkomen. Voor kinderen kan het lastig zijn, er wonen in Nederland namelijk twee miljoen katten. De kans op een beet is dus altijd aanwezig. De tips om een kattenbeet te voorkomen zijn:
- Voorkom dat je katten stoort tijdens het eten. Een kat kan gaan bijten wanneer je hem/haar hierbij stoort.
- Blijf uit de buurt van katten die je niet kent.
Geef een reactie