" />
  Kalknagels

  Kalknagels

  Informatie

  Op elke huid zijn schimmels aanwezig, maar er is pas sprake van een infectie wanneer de schimmel de huid binnendringt en zich verder uitbreidt. De verwoording hiervoor is de kalknagel, ookwel schimmelnagel genoemd. Kalknagels ontstaan door een bepaalde schimmelsoort, de dermatofyten. Deze schimmelsoort bevindt zich vaak in vochtige omgevingen waar verschillende mensen komen. Denk hierbij aan openbare douches, sauna’s of zwembaden.

  Kalknagels zijn helaas besmettelijk. Als één van je gezinsleden last heeft van een kalknagel, kan het makkelijk over te brengen zijn door bijvoorbeeld de badmat. Dit is namelijk een bron van schimmels. Om besmetting tegen te gaan is het belangrijk om sokken, badslippers en schoenen te ontsmetten. Dit kun je doen met bepaalde sprays van de drogist.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van kalknagels zijn de volgenden:

  • De nagel kleurt geel-wit, en in een later stadium geel-bruin.
  • De nagel verhard/verbrokkeld.
  • Langzame nagelgroei.
  • De nagel laat deels of geheel los van het voetbed.
  kalknagels

  Synoniemen:

  • Schimmelnagel
  • Onychomycose

  Behandeling

  Er zijn verschillende behandelingen tegen kalknagels, voor zowel inwendig als uitwendig. Bij een inwendige behandeling wordt de schimmel bestreden door het slikken van medicijnen. Helaas duurt het hierbij enkele maanden voordat je resultaat ziet. Deze manier wordt vooral aangeraden bij een ernstige vorm van een kalknagel.
  Bij uitwendige behandeling kun je denken aan een nagelolie die moet worden aangebracht op de nagel. Deze manier wordt vooral aangeraden bij een beginnende vorm van een kalknagel.


  Voorkomen van kalknagels

  De belangrijkste regel om een kalknagel te voorkomen is om de nagels droog en schoon te houden. Ook is het verstandig om vaak schone sokken aan te trekken. Aangezien een kalknagel vaak wordt opgelopen in openbare zwembaden, sauna’s en douches, is het verstandig om daar badslippers te dragen. Zo voorkom je dat je in aanraking komt met andere schimmels.

  Geef een reactie