" />
  Jeugdpuisten

  Jeugdpuisten

  Informatie

  Jeugdpuisten, ook wel acne vulgaris genoemd, kunnen erg vervelend zijn. Ze zien er niet mooi uit en kunnen vooral op mentaal vlak veel pijn doen. Je herkent het vast wel, je wilt naar een feest en je hebt een dikke puist op je neus. Je baalt dan enorm natuurlijk en gaat liever niet meer heen. Gelukkig zijn er wel enkele behandelingsmethoden. Op deze pagina lees je hoe jeugdpuisten te voorkomen, bestrijden en wat het nou precies zijn.

  De jeugdpuisten ontstaan door je hormonen. Er kan een overproductie van talg zijn in je talgklieren, die ervoor zorgen dat dode huid naar buiten wordt geduwd. Kan dit niet, bijvoorbeeld door een verstopping in je poriën, dan ontstaat er een puistje.

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van jeugdpuisten zijn de volgenden:

  • Allereerst ontstaat er een bobbeltje op je huid die gevoelig kan zijn en soms pijn kan doen.
  • Er kan een witte stip op de puist komen te zitten. Dit is pus.
  • Als je ervoor kiest om de jeugdpuisten uit te knijpen kan er na de pus, bloed vrijkomen. Stop in dit geval met het uitknijpen.

  Behandeling

  Jeugdpuisten kunnen over het algemeen geen kwaad. Ze verdwijnen vanzelf weer. Wel kunnen ze een aanslag betekenen op je mentale vlak. Een puist ziet er namelijk niet fijn uit en tevens lijkt het onverzorgd.

  Je moet je puisten eigenlijk niet uitknijpen. Dit zorgt voor lelijke littekens in je gezicht. Wil je het toch wel doen, zorg er dan voor dat je dit op een hygiënische manier doet. Was en desinfecteer eerst je handen om de ontsteking niet te verergeren, en prik een klein gaatje in de puist met een gedesinfecteerde naald. Vervolgens moet je de puist met rust laten zodat het uit zichzelf geneest.

  Vele middelen werken niet om jeugdpuisten te verwijderen. Het beste middel is om gewoon de puist met rust te laten. Eventueel camoufleren kan wel, maar dit kan ervoor zorgen dat er nog meer poriën verstopt raken. Gevolg hiervan is dat er weer meerdere jeugdpuisten kunnen ontstaan.


  Voorkomen van jeugdpuisten

  Om jeugdpuisten te voorkomen zijn er enkele bruikbare tips:

  • Allereerst dien je je huid altijd met rust te laten. Ga niet aan rode blaasjes op je gezicht zitten en druk er zeker niet op. Dit kan ervoor zorgen dat je een puist in omvang groeit.
  • Ga veel naar buiten. De positieve effecten van zonlicht zorgt er namelijk voor dat er minder jeugdpuisten op je gezicht verschijnen. Het is je vast wel eens opgevallen dat je in de zomer minder jeugdpuisten hebt.
  • Neem veel rust. Wanneer je dit niet doet krijg je bijna automatisch een minder zuivere huid.
  • Reinig je gezicht goed. Smeer na het douchen een crème op je gezicht en doe dit ook voor het slapen gaan. Zo verklein je de kans dat poriën zullen gaan irriteren en er een puist kan ontstaan.
  1. Ivan wilsonseptember 11,17

   Ik heb veel last van puistjes op mijn hoofd . Wat moet ik doen om ze weg te krijgen

  Geef een reactie