" />
  Is de zesde ziekte besmettelijk?

  Is de zesde ziekte besmettelijk?

  Een vraag die regelmatig gesteld wordt is: is de zesde ziekte besmettelijk? In dit artikel leggen we je uit of de zesde ziekte besmettelijk is en hoe het overgedragen wordt.

  Korte informatiezesde ziekte besmettelijk

  De zesde ziekte is een kinderziekte die bekend staat om haar rode vlekken en de extreme koorts. Ook kunnen diarree, ademnood en oorontsteking optreden. De eerste symptomen ontstaan na zo’n 1 tot 3 weken. Het wordt veroorzaakt door een virus genaamd het Herpes Simplex Virus. De ziekte is moeilijk te onderscheiden van een andere kinderziekte, als de rode hond. Ook de mazelen kunnen erg op deze ziekte lijken.

  Voor meer informatie over de zesde ziekte zelf kun je de algemene pagina raadplegen.

  Zesde ziekte besmettelijk

  De zesde ziekte is besmettelijk. De wijze waarop de zesde ziekte overgedragen wordt is alleen niet bekend. Er zijn vermoedens dat de verspreiding van de ziekte verloopt via vochtdruppels in de lucht. Deze vochtdruppels komen in de lucht door middel van hoesten of niezen. Zolang het kind de vlekken of koorts heeft, is de zesde ziekte besmettelijk. Wanneer deze symptomen zijn verdwenen is het ‘veilig’.

  Zesde ziekte verdwijnt spontaan

  De zesde ziekte verdwijnt spontaan. Na enkele dagen verdwijnen de plekken en is het kind niet meer besmettelijk voor anderen. De zesde ziekte kan geen enkel kwaad, alleen de koorts kan erg vervelend zijn. Zorg ervoor dat je kind voldoende rust krijgt en dat hij/zij niet te warme kleding draagt. Omdat de zesde ziekte besmettelijk is, is het wellicht raadzaam om je kind uit de buurt van anderen te houden, hiervoor kun je in overleg treden met leraren.

  1. Leroy Maartensmei 12,15

   Bedankt voor deze heldere informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Leroy M

  Geef een reactie