" />
  Irritatie na het scheren

  Irritatie na het scheren

  Irritatie na het scheren kan enorm vervelend zijn. Pseudofolliculitis barbae, beter bekend als scheerirritatie, is een kwaal waar veel mannen en vrouwen last van hebben. Bij mannen komt irritatie voornamelijk voor in de baardstreek en bij vrouwen is het voornamelijk te vinden onder de oksels of rond de bikinilijn. Beide gevallen hebben hetzelfde gevolg: rode bultjes, veel jeuk, puspukkeltjes en soms zelfs diepere ontstekingen. Irritatie na het scheren is een erg vervelende kwaal en het is belangrijk dat hier goed mee om gegaan wordt.

   

  Oorzaken irritatie na scherenirritatie na scheren

  Bij het scheren worden de haartjes een beetje uit de huid getrokken en afgeschoren. Het haartje dat vervolgens achter blijft, krijgt een scherp puntje, wat bij wrijving voor jeuk zorgt. Ook schraapt u tijdens het scheren de bovenste huidlaag eraf, wat de achtergebleven huid kwetsbaar achter laat. De voornaamste reden is een verkeerde routine tijdens het scheren. Bijvoorbeeld het niet goed in weken met warm water of na het scheren afspoelen met koud water. Ook het gebruiken van botte en oude mesjes, kan irritatie veroorzaken. Tevens is het gebruiken van verkeerde schuim voor of na het scheren een veel voorkomende fout.

   

  Behandeling

  Stop met scheren. Als u al irritatie na het scheren heeft en bultjes heeft, is het slim om korte tijd te stoppen met scheren om te kijken of de irritatie dan verminderd. Des te minder u scheert, des te kleiner is de kans op irritatie. Stoppen met scheren zal de huid helpen te genezen.

  Een laser behandeling. Dit is een oplossing die vaak gebruikt wordt als alles al geprobeerd is en de scheerirritatie nog steeds niet verdwijnt. Deze behandeling rekent definitief af met haartjes, waardoor scheren niet meer nodig is. Het enige minpunt hiervan is dat het lang duurt en veel geld kost.

  Verwijderen met een pincet. Scheerbultjes kunnen verholpen worden door het verwijderen van ingegroeide haartjes met een pincet. Dit wordt echter niet aangeraden door doktoren, omdat ook het nieuwe haartje in de bestaande ontsteking in kan groeien. In ernstige gevallen kunnen de haartjes worden verwijderd bij een dermatoloog.

   

  Voorkomen

  Scheer na het inweken met warm water. Een goede manier om irritatie na het scheren te voorkomen is het wachten met scheren tot na een warme douche of bad. Het warme water hydrateert de huid waardoor de haartjes zachter worden en ze omhoog gaan staan. Des te zachter de haartjes zijn, des te makkelijker het is om ze te scheren. Dit zal zorgen voor minder irritatie. Als u niet doucht of in bad gaat voor het scheren van bijvoorbeeld de baard, is het slim om zo’n vijf minuten een warme washand tegen de plek te houden die geschoren gaat worden. Dit heeft hetzelfde effect.

  Scrub je huid. Dit is een stap die veel mensen overslaan, maar bij het scheren wel heel belangrijk is. Eigenlijk zou je zelfs voor en na het scheren moeten scrubben. Hierdoor wordt de huid die u wilt scheren zachter en wijzen je haren dezelfde kant op, waardoor scheren een stuk makkelijker gaat. De huid scrubben voor het scheren is ook belangrijk, omdat het je poriën ontstopt, waardoor ook de kans op ingegroeide haartjes en ontstekingen voorkomen wordt.

  Gebruik altijd scheerschuim. Het is ontzettend belangrijk om altijd uw huid te hydrateren voor het scheren, scheer daarom nooit alleen met water. Scheren met water en zeep is ook een optie, maar het beste is het gebruik van speciale schuim of crème. Dit is speciaal gemaakt voor het scheren en zal dus altijd het beste effect hebben.

  Scheer met de haarrichting mee. Het tegen de haarrichting in scheren zorgt voor een harde druk op de haartjes en huid, wat alleen maar voor extra irritatie zorgt. Veel mensen scheren ook tegen de haarrichting in, omdat dit de beharing beter verwijderd, maar het verergert de irritatie.

  Spoel de huid na het scheren met koud water. Net als dat warm water de poriën opent, zorgt koud water ervoor dat ze weer afsluiten. Als u dit niet doet, is de kans dat er vuil van bijvoorbeeld uw kleding in de poriën komt groter. Dit kan zorgen voor jeuk en bultjes. Het is ook belangrijk dat u tijdens het afdrogen de huid met een handdoek dept in plaats van wrijft. Wrijving veroorzaakt namelijk ook irritatie.

  Vervang uw scheermes op tijd. Scheren met een bot scheermes kan leiden tot allerlei onnodige irritatie. In plaats van dat het scheermes over de huid glijdt, trekt een bot scheermes erg aan de huid, waardoor de huidirritatie erger wordt. Een scheermes kan enkele keren gebruikt worden, als er netjes mee omgegaan wordt. Belangrijk is dat na elke baan het mesje goed afgespoeld wordt, maar laat het mesje niet nat liggen, hierdoor kan het scheermesje roestig worden.

  Gebruik voor het gezicht een scheerkwast. Als man zijnde is het belangrijk de scheercrème aan te brengen met een scheerkwast. Dit zorgt ervoor dat de crème goed in de haren trekt waardoor u een stuk gladder kunt scheren. Dit zorgt tevens voor minder irritatie na het scheren.

   

  1. Hostingmei 27,16

   Laat het warme water je haar zachter maken en omhoog komen. Het vocht en de stoom van je bad of douche zorgt ervoor dat je haren zacht worden en omhoog gaan staan van je huid af. Zachtere haren die omhoog staan van je huid af kunnen veel gemakkelijker en gladder worden geschoren dan plekken die niet op het scheren voorbereid zijn.

  Geef een reactie