" />
  Hyperhidrosis

  Hyperhidrosis

  Informatie

  Hyperhidrosis is een ziekte waarbij men hevig gaat zweten (transpireren). Dit transpireren, is een van de belangrijkste manieren voor het lichaam om af te koelen. Wanneer je hyperhidrosis hebt maakt het lichaam meer zweet aan dan benodigd is om af te koelen. Een half procent van de bevolking heeft last van deze ziekte. Het zweten neemt meestal toe tijdens het bewegen of bij het eten van sterk gekruid voedsel. De overmatige transpiratie komt vooral voor in de oksels, op de handen, in het gezicht en op de voeten.

  De ziekte ontstaat meestal tijdens de puberteit, het is erfelijk. Wanneer je hyperhidrosis hebt is de kans zo’n vijftig procent dat je het hebt gekregen van je familie. Andere oorzaken zijn overgewicht, tuberculose, hormonale ziekten, kanker of de menopauze. De klachten kunnen tientallen jaren blijven bestaan.


  Symptomen

  De symptomen van hyperhidrosis zijn als volgt:

  • Natuurlijk is een eerste symptoom dat je enorm veel zweet. Vooral de oksels, handen, gezicht en voeten zijn overmatig bezweet. Dit heet lokale hyperhidrosis
  • Er bestaat ook een nog hevigere vorm van de overmatige transpiratie. Het kan namelijk ook het gehele lichaam treffen, je gehele lichaam zweet enorm en dit kan veel, vooral mentale, klachten opleveren. Dit heet gegeneraliseerde hyperhidrosis
  Hyperhidrosis

  Synoniemen:

  • Overmatige transpiratie

  Behandeling en voorkomen van hyperhidrosis

  Er zijn enkele goede behandelingsmethoden om van de overmatige transpiratie af te komen en deze te voorkomen.

  Wat kun je zelf doen

  Zelf kun je aan de slag gaan met enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Was jezelf regelmatig zonder al teveel zeep te gebruiken. Spoel de zeepresten goed weg, draag dagelijks schone, niet-strakke kleding. Wanneer je last hebt van zweetvoeten is een tip om veel op blote voeten te gaan lopen.

  Deodorant kan ook helpen bij het minder transpireren. Houd ook de omgevingstemperatuur zo koel mogelijk. Zet de kachel iets lager. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je geen pikant voedsel eet.

  Wat kan de arts doen

  De arts kan medicijnen voorschrijven om van de ziekte af te komen. Vaak worden bèta-blokkers, ACE-remmers of anticholinergica voorgeschreven. In ernstige situaties kan er zelfs een operatie aan te pas komen.

  Botox behandelingen tegen overmatig zweten

  Een ander effectief middel om van het overmatige zweten af te komen is behandeling per toxuline injecties. Botuline-toxine is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum. Deze wordt bij een behandeling vervolgens gespoten in de huid, waardoor de eccriene klieren geblokkeerd worden. Deze eccriene klieren zorgen ervoor dat je zweet produceert. Normaliter dient deze behandeling om de twaalf weken herhaald te worden, omdat in deze tijdsspan telkens nieuwe zweetklieren aangroeien om toch het zweet te kunnen produceren. Het zogenaamde botox onder oksel bij overmatig zweten spuiten is een veilige manier om van hyperhidrosis af te komen.

  Resultaten van deze behandeling
  Iedereen reageert anders op een dergelijke behandeling. Gemiddeld is de afname in zweetprodutie zo’n 87%. Dit sloeg aan bij liefst 95% patiënten. De behandeling moet wel telkens herhaald worden om dit effect te behouden. Voor vragen kun je altijd bij Easycosmetics.nl terecht.


  Geef een reactie