" />
  Huisstofmijtallergie

  Huisstofmijtallergie

  Informatie

  Huisstofmijtallergie is een allergie jegens de uitwerpselen van de huisstofmijt. Zodra deze uitwerpselen ingeademd worden reageert het afweersysteem van het lichaam op deze uitwerpselen, wat een allergische reactie kan veroorzaken. Hierbij komt o.a. de stof histamine vrij. Dit stofje zorgt voor irritatie van de huid, neus keel de longen.

  Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die in stoffige plekken leven. Ze voeden zich met huidschilfers van dieren en mensen. De beestjes leven over het algemeen in matrassen, dekbedden en tapijten. De beestjes worden zo’n drie maanden oud en produceren in die tijd tweehonderdmaal hun eigen gewicht aan uitwerpselen. Huisstofmijten zijn het gehele jaar aanwezig en je kunt er dus het gehele jaar last van hebben.

  Zo’n vijf tot tien procent van alle mensen heeft een huisstofmijtallergie. Het komt vooral bij mensen voor die ook last hebben van astma. Het kan op alle leeftijden ontstaan maar de meeste mensen krijgen er tijdens de kinderleeftijd last van. Na het veertigste levensjaar neemt de allergie vaak af.


  Symptomen

  De symptomen van huisstofmijtallergie zijn als volgt:

  • De symptomen lijken erg op die van hooikoorts. Je krijgt een verstopte neus, een loopneus, rode ogen, problemen met de ademhaling. Tevens kan er jeuk ontstaan aan de ogen.
  • In de neus kan er een branderig gevoel ontstaan en kun je veel gaan hoesten. Ook kun je hoofdpijn krijgen en last krijgen van galbulten.
  • Er bestaat ook een kans dat je astma ontwikkelt.
  huisstofmijtallergie

  Gerelateerd:


  Behandeling

  Er zijn medicijnen beschikbaar die de allergische reactie van het afweersysteem onderdrukken. Deze medicijnen heten antihistaminica. Deze zorgen ervoor dat de allergische stoffen in de slijmvliezen worden losgelaten. Ze zijn er in de vorm van oogdruppels maar ook in de vorm van medicijnen. Er worden ook neussprays voorgeschreven door de huisarts.


  Huisstofmijtallergie voorkomen

  Wanneer je weet dat je allergisch bent voor huisstofmijt kun je enkele tips opvolgen om de allergische reacties te voorkomen. Deze tips zijn:

  • Allereerst kun je anti-allergiehoezen aanvragen voor op het bed. Deze hoezen zorgen ervoor dat de huisstofmijten niet in- of uit de hoezen kunnen gaan. Deze hoezen kun je bij vele verschillende firma’s aanvragen.
  • Zorg dat het huis goed geventileerd is. Een lagere luchtvochtigheid vinden de huisstofmijten niet fijn.
  • Gebruik goed wasbaar beddengoed. De huisstofmijten gaan dood op een hoge temperatuur.

  Geef een reactie