" />
  Huidkloven

  Huidkloven

  Informatie

  Huidkloven zijn kloofjes in de huid die tevens erg kunnen jeuken. Het zijn ondiepe barsten in de huid die erg hinderlijk kunnen zijn in het dagelijks leven. Ze komen over het algemeen voor op de handen, lippen en voeten.

  De huid wordt normaal gesproken beschermd tegen allerlei factoren als uitdroging. Door gebruik van zepen, water en andere reinigingsmiddelen worden de vetten die de huid beschermen weggespoeld. Dit zorgt ervoor dat de huid alsnog droog wordt. Hierdoor kunnen huidkloven ontstaan. Ook wanneer je een beroep uitoefent waarbij je veel met water in aanraking komt, heb je een grote kans op de kloofjes. Ook kan wrijving ervoor zorgen dat de huid verzwakt. Middelen als wasbenzine en verf kunnen ook de beschermlaag van de huid aantasten en indirect huidkloven veroorzaken.

  Eczeem en psoriasis kunnen ook de kloven doen ontstaan.


  Symptomen

  De symptomen van huidkloven zijn:

 • Allereerst is er een zichtbaar aangetaste huid dat barsten vertoond. De kloofjes zien er uit als ondiepe barsten in de huid.
 • De kloven kunnen soms gaan bloeden, probeer er vanaf te blijven.
 • De plekken gaan schilferen en zijn erg droog. Ook is er een hevige jeuk aanwezig.
 • huidkloven

  Gerelateerd:


  Behandeling

  Huidkloven zijn makkelijk te herstellen. Gebruik allereerst vette zalven en crèmes om de huid beter te laten herstellen. Ook kun je een vochtvasthoudende creme gebruiken, zoals vaseline of uierzalf, om van de kloofjes af te komen.


  Huidkloven voorkomen

  De kloven zijn te voorkomen door ervoor te zorgen dat je handen, voeten en lippen niet uitdrogen. Dit kun je doen door handschoenen te gebruiken bij bepaalde handelingen als het tuinieren, schoonmaken, schilderen e.d. Gebruik tevens niet teveel zeep wanneer je je handen wast. Helemaal niet wanneer je dit meerdere malen per dag doet. Door deze tips op te volgen wordt de kans op huidkloven al aanzienlijk kleiner.


  Geef een reactie