" />
  Huidkanker

  Huidkanker

  Informatie

  Huidkanker is een huidziekte die in Nederland veel voorkomt. Het ontstaat wanneer normale huidcellen ontaarden in kwaadaardige huidcellen die zichzelf oneindig kunnen delen.

  Van alle soorten kanker die bestaan staat in Nederland het basaalcelcarcinoom op de eerste plaats. Dit is een type huidkanker dat dus erg veel voorkomt. De laatste jaren is er een forse stijging in het aantal ontdekte gevallen met huidkanker. Verwacht wordt dat dit de aankomende jaren nog meer zal stijgen.

  Iedereen kan huidkanker krijgen. Jong en oud, dik of dun. Het maakt niet uit. Wel zijn er enkele factoren die de kans vergroten op huidkanker, zoals overmatige blootstelling aan de zon, of wanneer je veel moedervlekken hebt. Boven de vijftig moedervlekken is een richtlijn die veel artsen trekken, boven dit aantal maakt je lichaam veel melanoom aan, dit is de veroorzaker van huidkanker.

  Ook maakt het aantal keren dat je verbrand bent geweest uit. Des te vaker je verbrand bent geweest, des te hoger de kans is dat je huidkanker zult krijgen.

  Ook kan huidkanker erfelijk zijn en kunnen bepaalde medicijnen die het afweersysteem onderdrukken de kans op het ontwikkelen van de kanker doen stijgen.

  Actinische keratose kan een voorloper zijn van huidkanker. Wanneer je dit hebt dien je goed op te letten.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van huidkanker zijn de volgenden:

  • Iedere vorm van huidkanker heeft verschillende symptomen. Voor symptomen per type dien je de sub pagina’s van deze typen te raadplegen rechts in het menu onder de afbeelding.
  • Enkele algemene symptomen van de drie typen huidkanker zijn dat er een apart knobbeltje ontstaat op je huid. Alleen bij melanoom ontstaat het knobbeltje op je moedervlek.

  Behandeling

  Wanneer je huidkanker hebt zijn er verschillende soorten behandelingsmogelijkheden. Over het algemeen zijn de behandelingen zwaar. De behandelmethode ligt ook aan het type huidkanker.

  Operatie

  Allereerst kun je geopereerd worden om van de huidkanker af te komen. Hierbij wordt de tumor uit je huid weggesneden.

  Bevriezing

  Ook kan de huidkanker bevroren worden door middel van vloeibare stikstof.

  Chemotherapie

  Ook chemotherapie biedt een uitkomst bij de behandeling van de tumor. Bij deze behandeling wordt er een crème aangebracht op de huid die de kwaadaardige cellen zullen doen sterven. De eerste weken kun je je misselijk voelen en kan de huid er slecht uitzien. Later zul je herstellen en word je snel de oude.

  Bestraling

  Bestraling is ook een mogelijkheid om de huidkanker te bestrijden. Er zal door middel van radioactieve straling geprobeerd worden om de kankercellen te vernietigen. Je kunt ook van deze behandeling heel vermoeid worden.

  Immunotherapie

  Ook immunotherapie is een behandelingsmethode tegen de tumoren. Dit is ook een crème, net als bij de chemotherapie, maar deze zorgt ervoor dat je eigen afweersysteem zich tegen de kwaadaardige cellen zal keren. De huid kan ook bij deze behandeling verslechteren, maar ook dit herstelt.


  Voorkomen

  Huidkanker is moeilijk te voorkomen, maar je kunt de kans wel aanzienlijk verkleinen. Enkele tips om huidkanker te voorkomen zijn de volgende:

  • Ga niet lang in de zon liggen. Wanneer je verbrandt, wordt de kans dat je de kanker krijgt een stuk vergroot.
  • Let goed op je moedervlekken. Wanneer moedervlekken zich ontwikkelen moet je zo snel mogelijk naar de huisarts. Des te eerder je bent, des te beter je van de tumor afgeholpen kan worden.
  • Smeer veel zonnebrandcrème met een hoge factor. Vooral wanneer je op vakantie bent is dit essentieel. De straling kan de kans op huidkanker flink vergroten, ook wanneer je niet verbrandt.
  • Let ook goed op andere knobbeltjes op de huid die er voorheen niet waren. Ga bij enige twijfel meteen naar de huisarts.

  Lees hier een interessant artikel over waarom huidkanker vaak niet tijdig wordt ontdekt.

  Geef een reactie